Így ünnepelt Halas
Közélet

Így ünnepelt Halas

Egész délelőtt programok várták a halasiakat a nemzeti ünnepen. Zászlófelvonás, ünnepi beszéd, diákok műsora, közös szavalás, koszorúzás szerepelt az ünnepi megemlékezéseken. Idén is több helyszínen és sok résztvevővel zajlottak az események.

A március 15-i városi ünnepség a Halasi Média és Kultúra Kft szervezésében az Országzászló emlékműnél zászlófelvonással vette kezdetét. A város, az önkormányzat, az intézmények, a különböző szervezetek képviselői illetve magánszemélyek vettek részt az eseményen. Amint elhangzott a 10 órát jelző harangszó - a Himnusz hangjaira - a Kiskunhalasi Lovasbandérium tagjai az ünnep tiszteletére felvonták a nemzeti lobogót. A zászlófelvonásnál a zenéről a Halas Concert Band gondoskodott.

Az ünnepség következő helyszíne a filmszínház volt. Nemzeti ünnepünk alkalmából Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere mondott beszédet. Többek között szólt 1848 jelentőségéről és hatásairól. - Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye, a nemzeti identitásunk egyik alapköve. A 48-as hősökről és tetteikről szóló megemlékezések több mint másfél évszázada korszakokat, rendszereket ívelnek át. Erkölcsi tisztasága, nemzetünkre gyakorolt összekovácsoló ereje megkérdőjelezhetetlen. A forradalom a magyar emberek hazához való viszonyulásának talapzata, társadalmi reformjaival a polgári átalakulás megindítója, önvédelmi harcával a nemzeti függetlenségünk legékesebb tartó pillére – mondta a városvezető.

Fülöp Róbert polgármester beszédében kitért arra is, hogy a város most az építkezés, a fejlődés időszakát éli. – Kiskunhalas évek óta folyamatosan építkezik, amelynek most egy csúcsidőszakát éljük. Olyan várost építünk, amelyben a halasi polgárok a főszereplők. Hatalmas forrásokat sikerült megnyitnunk kormányzati segítséggel. Mert ma Magyarországon van felelős kormány és Halason van felelős önkormányzat. Ennek és az itt élők életerejének köszönhetően az itt működő vállalkozások erősödnek, az oktatási intézményeink korszerűsödnek. Biztonságban és egészségben élhetünk, amelyekhez egyre jobbak a halasi feltételek. Sikerült olyan létesítményeket megújítani, építeni, amelyek vonzó turisztikai központtá teszik városunkat, amelyhez megfelelő közlekedési infrastruktúra párosul. Ezek egy részének kivitelezése folyamatban van, de készségük már elérhető közelségben látszik. Nekünk, halasiaknak most ez a forradalom, és ezt a forradalmi fejlesztési sorozatot a következő években megnyerhetjük.  Én hiszek benne, hogy az Önök, a halasi emberek együttes erejével ezt meg is nyerjük – mondta beszédében Fülöp Róbert.

A beszédet követően a Szent József Katolikus Általános Iskola diákjai adtak ünnepi műsort. A diákok énekkel, tánccal és jelenetekkel idézték fel az 1848-49-es események sorát. A szereplőket Garas Eliza, Tarné Sári Mária, Zámbó Károlyné Kovács Mihály és Mándity László készítették fel. A szervezést Makai Imre és Pilhoffer Csaba segítette. A díszlet Vida Jácint munkája. A palotásruhákat a Dékáni Árpád Szakgimnázium biztosította. A filmszínházban az ünnepi műsor a Szózattal zárult.

Amint véget ért a filmszínházban a műsor, az ünneplők átvonultak a Petőfi szoborhoz. Itt már évek óta hagyományos program a Talpra Halas! vagyis a Nemzeti dal közös elszavalása. A résztvevők a Szent József iskola tanulója, Dóczi Viktória vezetésével szavalták el a verset. Ezt követően koszorúzásra került sor. Elsőként a városvezetés és a Kiskunhalasi Közös Önkormányzati Hivatal képviseletében helyeztek el koszorút. Majd az intézmények, különböző szervezetek és egyesületek, illetve magánszemélyek koszorúzták meg Petőfi Sándor szobrát.

A március 15-i városi ünnepség a Thorma János Múzeumban zárult. A Petőfi szobortól ide vonultak át az ünneplők. A múzeumban a Felsővárosi Általános iskola énekkara Kádár Szilárd vezetésével énekelte el a Lobogó dalt. Ezt követően Thorma János monumentális festményénél a Talpra Magyar! című képnél virágokat helyeztek el a jelenlévők.

A városi ünnepség eseményeit teljes terjedelmében rögzítette a Halas televízió. A híradóban péntek este 7 órakor összefoglalókat láthatnak, a híradót követően fél 8-tól pedig a teljes ünnepi műsort.

fotók: Anda Péter