Ilyen hatással van a tavaszias idő a mezőgazdaságra
Közélet

Ilyen hatással van a tavaszias idő a mezőgazdaságra

Hiába van tél, a térségben napok óta tavaszias az idő. A jó idő hatással van a növényekre is, de még nincsenek problémák – mondja Pősz Miklós mezőgazdász. Viszont a növényvédelemre oda kell figyelni, most elsősorban az őszi kalászosokra.

Eddig szokatlanul enyhe a tél. Tavaly ilyenkor mínusz 10 fokok voltak, most pedig plusz 10. A mezőgazdaság már várja a telet, de azért még nincsenek gondok, hiszen annyira azért még nem éledt fel a természet, itt még a rügyek sem indultak meg – tudtuk meg Pősz Miklóstól. Az azért kedvezőbb volna a növényekre, ha hűvösebb lenne az idő, de még csak január elején járunk, így biztosan lesz még tél – fűzte hozzá.

Az enyhe idő miatt viszont figyelmet kell fordítani a földeken a kártevőkre. Főként az őszi kalászosokra kell ügyelni, mert ott megjelenhet a „csócsároló”, vagyis a gabonafutrinka lárvája, ezért ha szükséges meg kell tenni a növényvédelmi lépéseket.

A méhek is kihasználták a tavaszias időt. Nagy volt a zsongás van a kaptárokban és azok környékén. A napsütést kihasználva a méhek az úgynevezett tisztuló repülésüket végezték, és a hulladékot is kihordták a lakhelyükről.

A 10 fok körüli hőmérsékletben hasznos a méhek tisztuló repülése, ilyenkor csak azon aggódnak a méhészek, hogy még jó időben vissza is tudjanak érni a kaptárba, és ne dermedjenek le.

Hozzászólás (0)