Ilyen volt az idei Magyarok vására
Közélet

Ilyen volt az idei Magyarok vására

Kellemes tavaszi napsütésben, már kora reggeltől várta az érdeklődőket március 15-én a Magyarok vására a piactéren. A kínálat most is igazán bőséges volt, hiszen több mint kétszáz kézműves és kereskedő hozta el portékáit városunkba.

A szervező Hazatalálás Baráti Kör tizenegyedik alkalommal várta az érdeklődőket a Magyarok vásárára. Mint elárulták, céljaik az évek során semmit nem változtak.

- Nekünk fontos, hogy az emberek ebben a rohanó világban is tudjanak arról, milyen sok igazi, kézzel készített érték van. Halasra érkeztek többek között őstermelők, méhészek, fazekasok, kékfestő mesterek, szappankészítők, borászok, kosár, csuhé- és gyékényfonók, fafaragók, kovácsok, pékek és hangszerkészítők is. Nemcsak a vevők, hanem a vásárosok is nagyon várják minden évben ezt a programot, hiszen ez nagyjából a tavaszi vásáridény kezdetét is jelenti számukra – mondta el Bús József főszervező.

Többen is hagyományőrző viseletekben jelentek meg a jeles nap alkalmából. Mint mondják, büszkeség számukra, ha felhúzhatják őseik ruháját.

- Nekünk, hagyományőrző embereknek fontosak az ilyen alkalmak. Bevallom, az én ruhámon nem csak március 15-én van fent a kokárda, egész évben büszkén viselem. A házamon is kint van a magyar zászló - mesélte Happoldt Nándor.

A Magyarok Vására arra is remek lehetőséget nyújt, hogy az emberek új dolgokat próbálhassanak ki.

- Nagyon régóta szeretnék már megtanulni citerázni. Most kaptam egy rövidke, ötperces oktatást, de rá kellett jönnöm, hogy ez sokkal nehezebb művészet, mint eddig gondoltam. Jelenleg a diplomamunkámon dolgozom, de utána biztosan szakítok majd időt arra, hogy megtanuljak játszani ezen a fantasztikus hangszeren – árulta el Dalos Vera, aki Szegedről jött el a rendezvényre.

A helyszínen készített felvételeinket a ma esti Híradóban és a Kultúrkép magazin jövő csütörtöki adásában láthatják az érdeklődők.