Integrált szolgáltató központ lehet a falusi kisboltból
Közélet

Integrált szolgáltató központ lehet a falusi kisboltból

A Magyar Falu Program keretében fókuszba kerülhetnek a kisebb településeken működő boltok, a tervek szerint többféle tevékenység is kapcsolódhat majd hozzájuk. Gyopáros Alpár a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztosa a Magyar Falu Program 2021. évi pályázatai kapcsán tartott ma egy munkaértekezletet a Thorma János Múzeumban a térség polgármesterei számára. Mint kiderült, a program nagy előnye, hogy a gyors pályázati döntést követően rövid időn belül már meg is kaphatják a szükséges forrást a pályázók.

Gyopáros Alpár a munkaértekezletet megelőzően elmondta, a Magyar Falu Program 2019-ben 150, 2020-ban 210, míg a tervek szerint idén már 250 milliárd forintnyi támogatást biztosít a településeknek. teljes egészében hazai forrást használnak fel minderre. A Falusi CSOK, a közúthálózat fejlesztése, az önkormányzatoknak, egyházközségeknek, iskolafenntartóknak nyújtott pályázati támogatás mellett most az a cél, hogy a falusi kisboltokban ne csak az alapvető élelmiszereket, tisztálkodási szereket tudják megvenni az emberek. Amennyiben sikeresen pályáznak, mint egy integrált szolgáltató központ működhetnek, úgy, hogy a helyi embereknek rendelkezésére áll itt a postai szolgáltatás, a totó és lottófeladási lehetőség, vagy akár vény nélkül kapható gyógyszereket is vehetnek.

Bányai Gábor országgyűlési képviselő bízik abban, hogy a térségi települések, a vállalkozók kihasználják ezt a lehetőséget. A közintézmény felújítási tervek mellett nagyon fontos, hogy itt a térségben is legalább tíz településen megmentsük a kereskedelmi egységeket, segítve ezzel a helyi közösségeket, vállalkozókat. A tervek szerint ezeken a helyeken sokkal szélesebb körű szolgáltatáskínálatot találhatnak az ott élők, mint eddig- mondta Bányai Gábor.

További részletek 19 órakor a Híradóban!