Jubileumot ünnepelt a halasi Kolping Család
Közélet

Jubileumot ünnepelt a halasi Kolping Család

Nagy múltja volt ezeknek a csoportoknak, de aztán a történelem úgy alakult, hogy nem voltak kívánatosak a katolikus szervezetek. A rendszerváltás után viszont ismét megkezdhették a működésüket. 25 évvel ezelőtt alakult újjá a Kiskunhalasi Baranyi László Kolping Család. Az évfordulót a napokban erdélyi vendégeikkel ünnepelték meg.

Halason 25 éve alakult újjá a Kolping Család. A katolikus szervezet pénteken tartotta jubileumi ünnepségét. Délelőtt szentmise volt Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti érsek részvételével, délután pedig ünnepi ülést tartottak a Tiszti Klubban.

Az ünnepi ülésen a Magyar Kolping Szövetség vezetésének több képviselője is részt vett. Bánhidy Vajk alelnök elismeréssel beszélt a Halasi közösségről és az itt folyó munkáról Szinte elrepült ez a 25 év – mondta a halasi Kolping Család vezetője Gál Istvánné. Hozzáfűzte: külön öröm számukra, hogy közösen ünnepelhetnek az Erdélyi kolpingosokkal. A halasi szervezet a határon túli kapcsolatok ápolása mellett segíti a plébánia munkáját és fiatalokat is próbálnak bevonni a tevékenységeikbe, ilyen például a karácsonyi mézeskalácssütés.

Évente ellátogatunk egymáshoz, most mi jöttünk Halasra, a következő évben ők jönnek. Nagyon szép, tartalmas a közösen töltött egy hét, ami lelkileg is feltölt bennünket – mondta Eigel Katalin a Gyegyószentmiklósi Kolping Család Egyesület elnöke. Az ünnepségen több meghívott vendég és a halasi újjáalapítók, tagok és vezetők is elmesélték emlékeiket az elmúlt 25 évről. Így például beszédet mondott Soós Frigyes, Vangel Imre és Finta József is. Jubileumi emléklapok, ajándékok átadására is sor került. A Gyergyószemtmiklósi vendégek még emlékszalagot is hoztak a halasi zászlóra. Az ünnepséget kulturális műsor és vacsora zárta.