Kecskés doktor, az empatikus sebész,  a kitartó úszó és a boldog nagypapa (galéria)
Közélet

Kecskés doktor, az empatikus sebész, a kitartó úszó és a boldog nagypapa (galéria)

Akik nagyon sokat tudtak eddig dr. Kecskés Istvánról, még azoknak is sok újdonságot tartalmazott az a beszélgetés, amely a Forrás-Új Tükör Klubban volt kedden este. A közel másfél órás, kötetlen csevegés során kirajzolódott egy empatikus sebész életrajza, amelyben fontos helyen van a család, a munka és egy régi-új szenvedély, az úszás. 

Több mint négy évtizedes orvosi pályafutás van dr. Kecskés István mögött, akit nemcsak e miatt ismernek nagyon sokan Kiskunhalason. Önkormányzati képviselőként több cikluson át volt tagja a testületnek, ráadásul az elmúlt években visszatérhetett egy régi szenvedélyéhez, az úszáshoz. Pedig nem mindig volt ez a sportág a szíve csücske, volt olyan, amikor sírt, ha bokáig érő vízbe kellett belemennie. Többek között ezek is szóba kerültek a Forrás-Új Tükör Klub kedd esti beszélgetésén. 

A sebész főorvos felidézte gyermekkorát, 9 éves korától kezdett el komolyabban foglalkozni az úszással, miután szülei azt mondták neki, ha nem tud úszni, akkor nem mennek el nyaralni a Balatonhoz. Egészen 18 éves koráig sportolt, ebben az időszakban egy vidékbajnokságon elért ötödik és egy országos harmadik hellyel büszkélkedhet. Az orvosi hivatás mellett a középiskola utolsó évében döntött, egyetemi tanulmányai alatt pedig biztos volt abban, hogy sebész lesz. Az lett és mint mondta, ezt egyáltalán nem bánta meg. Több mint négy évtizede gyakorolja ezt a szép hivatást. Szegediként lehetősége lett volna egy ottani klinikai állásra is, de ő inkább Kiskunhalas mellett döntött a feleségével. Akkor készült el egy modern kórház és lakás is biztosított volt - emlékezett vissza a hetvenes évek közepére a főorvos. 

Dr. Kecskés István felidézte pályafutásának fontosabb állomásait, kiemelte, hogy sokat tanult a nővérektől és legendás dr. Szentmiklósi Lászlótól. A beszélgetés során kitért arra is, hogy egy síbaleset utáni lábadozás vezette vissza az úszáshoz, amely ismét fontos szerepet kapott az életében. Rátalált ismét egykori versenyzőtársaira, akikkel senior megméretéseken vesz részt. A londoni Európa-bajnokságon és a budapesti világbajnokságon is eredményesen szerepelt. Nyolc alkalommal úszta át a Balatont és ameddig teheti, minden évben ott lesz a népes mezőnyben. Idén korosztályában első helyen végzett. Nagyon büszke a családjára, feleségére, két lányára, akik öt unokával ajándékozták meg őket. (További részletek a jövő szerdán megjelenő Halasi Tükörben.)