Keresett a szén és a tűzifa
Közélet

Keresett a szén és a tűzifa

Viszik a szenet és a tűzifát. Az elmúlt napokban megélénkült a kereslet a hagyományos tüzelőanyagok iránt a halasi kereskedésekben. Ahogy kiderült az előrejelzésekből, hogy téliesre fordul az idő, megerősödött a forgalom. A kereskedésekben nincs gond az utánpótlással, viszont várhatóan emelkedni fog a szén ára.

Átmenetileg igencsak megcsappantak a tüzelőanyag készletek a Ju-Fer Bt. telephelyén. A kereskedés vezetője, Juhász Károly azonnal meg is rendelte az utánpótlást. Mint mondja: ahogy január elején híre ment a közelgő rossz időnek, egyből megnőtt a kereslet a szén és a tűzifa iránt. Decemberben nem volt nagy az érdeklődés, de most az elmúlt pár napban annál többen jöttek, és megvásároltak szinte mindent – fűzi hozzá.

A korábbi prognózisokkal ellentétben az akác és a vegyes keményfa utánpótlásával nincs gond, a megrendelésekre folyamatosak a szállítások. Viszont a szénnel fűtőknek nem jó hírrel indul az év, hiszen komolyabb áremelésre lehet számítani. A csehek már bejelentették, hogy mázsánként 350 forinttal emelik a szén árát. A lengyelek még nem nyilatkoztak, de várható, hogy ők is követik majd a cseheket – mondta Juhász Károly.

A szén várható áremelkedéséről a Kardos Tüzépen is halottak. Ha magasabb áron jutnak hozzá, valószínűleg előbb utóbb itt sem lesz elkerülhető a drágulás, de erről részleteket még nem tudnak – mondta Schiszlerné Kardos Amália üzletvezető. Amíg kitart a mostani készlet nem lesz változás – fűzte hozzá.

Katonás rendben sorakoznak a tűzifák, de ezen a telepen is jócskán fogyott már a készletekből, és most is folyamatos az érdeklődés. Ha szükségessé válik, itt is tudnak gondoskodni az utánpótlásról. Az is kiderült, hogy egyre elővigyázatosabbak a térség lakói. Míg korábban sok hír érkezett arról, hogy házaló tüzelőanyag árusok különböző trükkökkel megkárosították a gyanútlan vevőket, ez most már egyre kevésbé jellemző, legalábbis nem hallani ilyen panaszokat.