Két halasi kitüntetett a dr. Szobonya Zoltán Megyei Emléknapon (galéria)
Közélet

Két halasi kitüntetett a dr. Szobonya Zoltán Megyei Emléknapon (galéria)

Rendhagyó módon az online térben rendezték meg a Dr. Szobonya Zoltán Megyei Emléknapot.Az ünnepi beszédek ezúttal a Megyeháza elnöki irodájában hangoztak el, amit a kitüntettetek a világhálón követhettek figyelemmel. Az oklevelek átadására a településeken került sor a helyi polgármesterek segítségével. Kiskunhalason ketten részesültek posztumusz elismerésben.

A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szeptember 29-ét, Dr. Szobonya Zoltán mártírhalálának napját 2016-ban minősítette megyei emléknappá. Azóta ez a nap az 1945-1961 közötti időszak hőseinek és áldozatainak állít méltó emléket, a rendszert megszenvedő tanuk és családjuk előtti tisztelgés, együttérzés emléknapjaként. Pénteken már 5. alkalommal rendezték meg a megyei emléknapot, amelyet idén az előző évekhez eltérően – a pandémiára való tekintettel – a világháló segítségével követhettek nyomon az érintettek. Az ünnepi beszédek ezúttal a Megyeháza elnöki irodájában hangoztak el, amit a kitüntettetek online követhettek figyelemmel. Az oklevelek átadására a településeken került sor a helyi polgármesterek segítségével. Kiskunhalason, a városháza dísztermében volt a rendezvény.

Városunkból ketten érdemelték ki a dr. Szobonya Zoltán Posztumusz Emléklapot. Babó Sándort 1948-ban tartóztatták le a Független Kisgazdapárt iratainak ellopásáért. Vallatták és kegyetlenül összeverték. Családja Harkakötönyben rengeteg földdel rendelkezett, de az ötvenes években kulákká nyilvánították őket. A teljes vagyonelkobzás mellett szükséglakásba kényszerítették őket. Sándor huzamosabb munkakeresés után vasúti munkás, majd mozdonyvezető lett. Az emléklapot özvegye vette át Fülöp Róbert polgármestertől (címképünkön). 

Babenyecz Cs. Vilmos 1948-ban a kiskunhalasi kisgazda párt iratait Babó Sándorral megpróbálták biztonságos helyre menekíteni, miután vezetőjüket, Nagy Szeder Istvánt internálták. A pártszékház melletti lakásba telepített kommunista megfigyelő felismerte a fiatalokat, akiket letartóztattak. Vilmost a rendőrségen kegyetlenül megkínozták: vaslapáttal verték, amely következtében elhunyt tüdővérzésben. Mindössze 24 éves volt ekkor. A kitüntetést Pajor Kálmán, az 56-os Emlékbizottság elnöke vette át a polgármestertől. (További részletek a hétfői híradóban.)