Kinek mit érdemes tankolni?
Közélet

Kinek mit érdemes tankolni?

Január elsejétől már a kiskunhalasi kutakon is az új, E10-es jelzésű, kisebb környezetterheléssel járó, nagyobb bioetanol-arányú 95-ös benzint lehet tankolni. Az autósok egy része már hallott róla, hogy változások történtek az üzemanyagok terén, de sokan vannak, akik továbbra is inkább a régi 95-öst szeretnék járművükbe tölteni.

- Az Európai Unió irányelvében előírtak teljesítése érdekében Magyarországon 2020. január 1.-jétől nőtt meg a 95-ös benzin biokomponens részaránya az eddigi legfeljebb 5-ről legfeljebb 10 térfogatszázalékra. Ezért ragasztottak a 95-ös töltőoszlopokra az E5 helyett kivétel nélkül E10 feliratú matricát nemrég, a töltőállomások jelentős része már decemberben átállt. E10-es benzinnel azok a járművek üzemeltethetők, amelyeknél a gyártójuk megerősítette, hogy alkalmasak rá. Ha a használati utasítás nem tartalmazza ezt az információt, akkor tájékozódni lehet a gyártónál, forgalmazónál – mondja Grád Ottó a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

A kútkezelők minden egyes tankolás előtt tájékoztatják a vevőket arról, hogy miként változott a megvásárolható benzin összetétele. Igyekeznek hasznos tanácsokat adni az autósoknak. Tapasztalatuk szerint a legtöbb járművezető nem igazán tudja még, mi is változott az üzemanyagok összetételében és, hogy ez befolyásolja-e ezentúl a járművek tankolását.

- A rádióban hallottam arról, hogy a régi autókba nem jó E10-es benzint tankolni. Az én autóm már nem mai darab, így én most nem tankolok inkább. Majd tájékozódom hozzáértőktől. Hosszútávon pedig nem sok választásom marad, szerintem prémium üzemanyagot fogok vásárolni, mert az még mindig E5-ös, ha jól tudom – mondta kérdésünkre Gál Márta autótulajdonos.