Kísérletek borral, musttal
Közélet

Kísérletek borral, musttal

Többek között rendhagyó kémiai kísérleteket is végre hajthattak az elmúlt napokban a Szilády-gimnázium diákjai és vendégeik, akik Lengyelországból látogattak el a halasi iskolába. A fiatalok több napon keresztül barátkozhattak a közös feladatok jóvoltából.

- A Maria Konopniczka Gimnázium képviselői Nowy Sacz-ból érkeztek hozzánk. 17 diák és 3 tanár jött, akik egy hétig vannak nálunk. Ez idő alatt nem csak egymással, a várossal és a környékkel ismerkednek meg, hanem több kutatást is folytatnak a sziládys diákokkal együtt, angol nyelven, a szüret és a bor témában. A Maria Konopniczka Gimnázium a Szilády Áron Református Gimnázium testvériskolája 2017 óta, és a diákok rendszeresen csereprogramon vesznek részt – árulta el Varga Judit igazgató.

A tematikát összeállító pedagógus szerint az ilyen kísérletek még azok érdeklődését is felkeltik, akik alapból kevésbé vonzódnak a kémiához. A cserediákok mind pozitívan értékelték a Kiskunhalason töltött napokat.

- Pár nap alatt sikerült új barátokat szereznem Kiskunhalason. A mostani rendhagyó kémiaórán pedig sok különleges kísérlet közreműködője voltam. A borokról, a mustról sok új információt sajátítottam el, a kémiát pedig alapból szeretem, így külön öröm volt, hogy ebből a tantárgyból fejleszthettem tudásom az itt töltött idő alatt. Különféle eszközöket használtunk, számításokat végeztünk, és úgy tűnik, jól csináltunk mindent, mert az előre meghatározott eredménnyel zárultak a kísérletek – mondta Weronika Górka, aki azt is megosztotta velünk, hogy a későbbiekben még vissza szeretne térni városunkba.