Kiskunhalas ajándékba kapta a lengyel kegykép másolatát (galéria)
Közélet

Kiskunhalas ajándékba kapta a lengyel kegykép másolatát (galéria)

Különleges szentmise volt vasárnap délelőtt az alsóvárosi római katolikus templomban. A Szent Péter Napok eseménysorozat keretein belül Kiskunhalas testvérvárosának, Újszandec bazilikájának plébánosa Dr. Jerzy Jurkiewicz mutatott be szentmisét, amelyet megtisztelt jelenlétével Jerzy Snopek, Lengyelország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete is. A szentmise végén Hozdik Zsolt tiszteletbeli kanonok, érseki tanácsos bejelentette, hogy a lengyel katolikus közösség a halasiaknak ajándékozott egy kegyképet, amelyet erre a jeles alkalomra készítettek el. 

Csütörtökön kezdődött és egészen vasárnapig tartott az Szent Péter Napok eseménysorozat, amelyet a kiskunhalasi Szent Péter és Szent Pál apostolok főplébánia szervezett a templom búcsúja alkalmából. Csütörtökön Hozdik Zsolt tiszteletbeli kanonok, érseki tanácsos mutatott be szentmisét pappá szentelésének 22. évfordulóján, pénteken pedig Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek látogatott Kiskunhalasra és több fiatalt részesített a bérmálás szentségében. A jeles alkalom kapcsán városunkba érkezett a a lengyelországi Nowy Saczból (Újszandecből)  az Antiochiai Szent Margit bazilikában őrzött kegykép körmenetben hordozható másolata. Kiskunhalason vendégeskedett a bazilika kórusa és Dr. Jerzy Jurkiewicz plébános is. Vasárnap délelőtt ő mutatott be főünnepi szentmisét az alsóvárosi templomban. A jeles eseményt megtisztelte jelenlétével Jerzy Snopek, Lengyelország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete is. Őt Fülöp Róbert Kiskunhalas polgármestere fogadta és ajándékozta meg. 

Jerzy Snopek, Lengyelország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete és Fülöp Róbert polgármester

- Eddig csak átutaztam Kiskunhalason, nagyon örülök, hogy itt lehetek és láthatom ezt a szép várost. Külön öröm, hogy 25 éves testvérvárosi kapcsolatot ápolnak Nowy Sacz városával - nyilatkozta a Halasmédia érdeklődésére a diplomata. A szentmise különlegessége volt, hogy lengyel és magyar nyelven hangzottak el a prédikációk és az imádságok, a templomi énekek is, ebben közreműködött a lengyel bazilika kórusa. Hozdik Zsolt tiszteletbeli kanonok, érseki tanácsnok lengyelül köszöntötte a vendégeket és egy miseruhával ajándékozta meg Dr. Jerzy Jurkiewicz újszandeci plébánost. A szentmise végén aztán az alsóvárosi katolikus közösség vezetője bejelentette, hogy a lengyel testvérek Kiskunhalasnak ajándékozzák a kegykép másolatát, amelyet erre az alkalomra készítettek. A szertartás részeként körmenet volt a kegyképpel. A szervezés fő motorja Kuris István László volt, aki szerint jelentős pillanatok voltak ezek a halasi katolikusok életében. (További részletek a hétfő esti híradóban és a szerdai Halasi Tükörben.)

Fotók: Gudmon Olivér