Kopjafa-avató
Közélet

Kopjafa-avató

Fáy András emlékére kopjafát avattak Kiskunhalason. A reformkor jelentős személyisége volt, aki tevékenységével példát mutatott. Anno a Felsővárosban olyan házépítésekbe kezdett az OTP, melynek köszönhetően létrejött a KISZ Fáy András lakótelepe. A névadó előtt emléktáblával és kopjafával tisztelegtek, melyet Barabás Nándor készített. A felújítás szükségessé vált. Az újabb alkotás Ambrus Aladár munkája. A járókelők a Bajza utca 14. számú háza előtt tekinthetik meg.


A kopjafa 30 év alatt elkorhadt. Az újat a lakótelepen élőkkel közösen, Hunyadi Péter képviselővel együttműködve, az OTP Fáy András Alapítványa finanszírozásával, a Pásztortűz Egyesület szervezésében pénteken délelőtt avatták fel. A területet is úgy rendezték, hogy méltóképpen lehessen emlékezni Fáy Andrásra. A jelenlevőket Végső István elnök köszöntötte a Pásztortűz Egyesület nevében. Elmondta, kezdeményezésükkel kapcsolatban sok pozitív visszajelzést kaptak a környéken élőktől.


Hunyadi Péter avatóbeszédében arról beszélt, hogy nagyszerű körzetben tartják ezt az ünnepséget. A reformkor közéleti személyiségeiről elnevezett utcák sorába illik a Fáy András lakótelep. A névadó alapította az első hazai takarékpénztárt és hitelintézetet. Az önkormányzati képviselő úgy fogalmazott: ez a hely legyen kiindulópontja egy mozgalomnak, amelyben a pénz nemzetépítő lehetőség. Tóth Andrea Kinga, az OTP kiskunhalasi fiókvezetője arról számolt be, hogy elkötelezett támogatói a kultúrának, a művészeteknek. Szeretnék megőrizni és tovább adni az értékeket.


Gróf Henrik Balázs, az OTP Fáy András Alapítványának szakmai vezetője is eljött az avatóra. Hangsúlyozta: szervezetük fontos eleme a hagyományőrzés. Az alapítvány negyedszázada végzi tevékenységét, esélyt adva a jövő generációjának. Az emlékműsorban közreműködtek a Kiskunhalasi Bibó István Gimnázium és a Fazekas Mihály Általános Iskola diákjai. Az ünnepi rendezvényen a reformkor jeles alakja irodalmi munkássága és példaadó társadalmi tevékenysége előtt tisztelegtek. Az ünnepség résztvevői koszorúkat helyeztek el az emlék kopjafánál. A program lufieresztéssel ért véget, kívánságok kíséretében.
Kép-szöveg: Pál László