Kórházi dolgozók kaptak Covid elleni védőoltást (galéria)
Közélet

Kórházi dolgozók kaptak Covid elleni védőoltást (galéria)

Szombaton délelőtt Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Kórház kijelölt oltási pontján, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház, a Szegedi Tudomány Egyetem Oktató Kórháza és a Mobil Járványkórház dolgozói – köztük a vezetőkkel - kaptak több mint 30-an koronavírus elleni védőoltást. A kórházi dolgozók oltási folyamata szervezetten, turnusokban folytatódik a következő napokban.

Január 2-án reggel 9 órakor kezdődött el a halasi dolgozók Covid-19 elleni védőoltása a megyei kórházban Kecskeméten. A halasi kórházi dolgozók első körös oltási turnusában részt vett Dr. Szepesvári Szabolcs főigazgató, Dr. Ördögh Csaba orvosigazgató, Dittmayer Péter ápolási igazgató és Kocsis Anita, a Mobil Járványkórház vezetője is.

Halasi kórházi dolgozók a hozzájárulási nyilatkozat kitöltése közben

Dr. Szepesvári Szabolcs főigazgató (címképen) elmondta, hogy december 30-án kaptak tájékoztatást az Emberi Erőforrások Minisztériumától az oltási lehetőségről. Ezt követően szervezték meg, hogy az oltásokat ütemezetten felvegyék a halasi kórház munkatársai. Az oltásokra önként jelentkezhettek a dolgozók. A főigazgató közölte, hogy rövid idő alatt közel 500 fő munkatárs jelezte, hogy vállalja a védőoltás felvételét. A védőoltás felvételének dolgozói hajlandóságát nagyon jónak értékelte a kórházi vezető.

Dr. Ördögh Csaba orvosigazgató megkapja a koronavírus elleni védőoltást

A dolgozói állományt csoportokba osztották, megszervezték az utazásukat Kecskemétre és első körben ma délelőtt, több mint 30 főt oltottak be Pfizer típusú vakcinával. A szombati oltáson jellemzően a fertőző osztály, a Mobil Járványkórház és a sürgősségi betegellátásban tevékenykedő munkatársak vettek részt. Az oltásra egy űrlap kitöltése után került sor, amelyben különböző egészségügyi adatokat osztottak meg az érintettek és aláírásukkal hozzájárulási nyilatkozatot tettek.

A vakcina fecsekendőbe juttatása

A rendelőben az oltás előtt orvos szóban tájékoztatta az oltással kapcsolatos tudnivalókról a jelentkezőket. A beadás előtt az egészségügyi állapotukkal, egészségügyi előéletükkel összefüggő kérdéseket is feltettek az orvosok, egyúttal a várható oltási reakciókat is felsorolták. Maga az oltási folyamat teljesen megegyezett a hagyományos védőoltásokon megszokottakkal.

Az orvosi tájékoztatást hallgatja Dittmayer Péter ápolási igazgató

A Halasmédia megtudta, hogy az első oltást követően újabb védőoltásra kerül sor három hét múlva. A beoltott személyek egy kartont kaptak, amely hivatalos igazolás arról, hogy felvették az oltást. Ennek a későbbiekben lesz jelentősége és bizonyos helyzetekben védettségi igazolásként szolgál. A két oltást követően alakul ki a teljes védettség, amely körülbelül egy évig óvja meg a betegségtől a beoltott személyt. Egyelőre a megyében Kecskeméten van kijelölt oltási pont. Dr. Szepesvári Szabolcstól megtudtuk, hogy a Kiskunhalasi Kórház jelezte szándékát, hogy oltási pont lehessen, amelyről később születik döntés. Az oltás további részleteiről a Halas Televízió január 4-i közéleti híradójában beszámol.

Kép-szöveg: Kovács Iván