Koszorúval, mécsessel emlékeztek az áldozatokra
Közélet

Koszorúval, mécsessel emlékeztek az áldozatokra

Kányádi Sándor versével köszöntötték az egybegyűlteket Kiskunhalas főterén vasárnap délután. Az ’56-os megemlékezéssorozat részeként ezúttal a halasi sortűz áldozatai előtt hajtottak fejet a jelenlévők. Pajor Kálmán az ’56-os emlékbizottság elnöke új, eddig még nem hallott információkat osztott meg beszédében.

Pajor Kálmán azt mondta, a legfrissebb értesülések szerint a végzetes lövéseket leadó katonák nem ott álltak, ahol eddig feltételezték, hanem a régi posta épületének közelében. Így már érthető, hogyan tudták eltalálni a nagy cukrászda előtt álló Poloznyik Kálmánt.

Emlékezőbeszédet Palásti Károly, a Szilády Áron Református Gimnázium történelemtanára mondott. Felelevenítette milyen események zajlottak hazánkban 1956 őszén.

Ezt követően a jelenlévők koszorúkat helyeztek el a halasi sortűz két áldozatának, Gyöngyösi Papp Ida és Poloznyik Kálmán emléktáblájánál.

A megemlékezés a református temetőben folytatódott, ahol az áldozatok sírhelyénél Kuris István László alpolgármester olvasott fel részleteket a halottak napi zsolozsmából.

Az esemény zárásaként megjelentek virágokat, mécseseket helyeztek az áldozatok sírjaira.