Kreatív tűzforrás
Közélet

Kreatív tűzforrás

Kimatekozta, mi és hogyan legyen. Aprólékosan megtervezte lakása látványkandallóját Pándi Sándor. A villanyszerelő végzettséggel rendelkező tűzoltó szobahőmérsékletének emelésén túl meghittebbé is szerette volna varázsolni otthonát ezzel az egyedi készítésű fűtőtesttel. Munkája végeredményét látva sokan gratuláltak neki, utángyártást azonban nem vállal, jegyezte meg mosolyogva.

- Mi adta a látványkandalló ötletét?

- Nézegettem, milyen típusok vannak. Nem tudok arról, hogy ilyen épített, mobil kandallót készített volna valaki. Előnye, hogy könnyedén átvihető egyik szobából a másikba.

- Hogyan lett az elképzelésből valóság? Mi minden kellett hozzá?

- Elsődlegesen fontos volt, hogy illjen a környezetbe. A kandalló méretei határozták meg, hogyan lehet elkezdeni az építését. Matekozni kellett. A folytatásban azt találtam ki, hogyan oldjam meg a térelválasztást az alsó és a felső részek esetében. Utána következett az arányok kiszámítása. Kritérium volt, hogy a dísztéglák kövei passzoljanak a kandalló stílusához, és jó legyen az összkép. A kövek – fokozva a látványt – plusz megvilágítást kapnak a felső perem aljáról. A felső részből egyébként funkcionálisan egy polcot alakítottam ki.

- Látványkandallóról van szó fűtéssel. Hogyan ég itt a tűz?

- Elektromosan, 2000 Watt teljesítménnyel. A látványkandallót nagyon jó kiegészítő fűtésként lehet használni a lakásban. Ami kívülről fahasábnak látszik, az valójában szivacshabszerű anyag. A háttértűz egy fémrúdra helyezett forgólemez révén lett megoldva. Mindennek az alapja az alsó LED-világítás.

- Munkád eredményét megmutattad a közösségi oldaladon. Milyen visszajelzéseket kaptál?

- Sokan írtak, gratuláltak. Mindenkinek tetszett képeken és élőben egyaránt. Jólestek az elismerések, többen szerettek volna hasonlót az otthonukban, de utángyártást nem vállalok.

A bővebb interjút a Halasi Tükör hetilap február 24-i számában olvashatják.