Lebukhat a Dob utcai szemetelő
Közélet

Lebukhat a Dob utcai szemetelő

Sokakat felháborít Kiskunhalason a közterületi szemetelés, a Dob utca közelében élők is emiatt mérgelődnek. Valakik lakossági hulladékot és egy kanapét is kidobtak a szelektív hulladékgyűjtő mellé. A tettes még ismeretlen, bár lehet, hogy nem sokáig.

Mint megtudtuk, hasonló szemetelés miatt idén már 10 esetben szabtak ki bírságot az Önkormányzati Rendészet munkatársai, ezek között volt öt- és ötvenezer forintos büntetés is. Hulladékgazdálkodási bírságot is hat esetben szabtak ki a szemetelőkre. Kiskunhalason, 22 helyszínen 73 közterületi kamera van kihelyezve, hamarosan 30 forgalmas ponton újabb 80 darab kamera pásztázza majd a várost. Ezek segítségével jól nyomon követhető a szemetelők mozgása. Információink szerint a Halasi Városgazda Zrt. évente több millió forintot költ az ilyen illegális szeméthalmok felszámolására, ezért is fontos, hogy a lakossági hulladék a megfelelő helyre kerüljön. Az önkormányzat egy mintaprojekt keretében hamarosan kialakít majd egy zárttá tehető hulladéktárolót, hasonlóra több lakóközösség is igényt tartana a város területén.

A szelektív hulladéktároló sziget környéke azóta megtisztult

Fontos lenne a szemetelők tetten érése, ezért lakossági összefogást szorgalmaznak a szakemberek. Úgy tudjuk a Fidelitas Kiskunhalasi Szervezete is azt szorgalmazza, hogy derüljön ki, kik azok akik teleszemetelik a várost, miközben a városban működik a szervezett hulladékszállítás, vannak szelektív gyűjtők, sőt a hulladékudvarba is ingyenesen elhelyezhető a lomok jelentős része. Cikkünk megjelenését követően néhány órával, a hivatal kezdeményezésére a szolgáltató megtisztította a sziget környezetét. Terveink szerint a Beszéljünk róla magazin augusztus 16-i adásában erről a témáról lesz szó.