Leszállítják a buszról, vonatról a maszk nélkül utazókat
Közélet

Leszállítják a buszról, vonatról a maszk nélkül utazókat

Ellenőrzik a maszk használatot. Mostantól leszállítják a szájat és orrot eltakaró maszk, sál vagy kendő nélkül utazókat a MÁV-START és a Volánbusz járatairól. A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében szeptember 15-től a közösségi közlekedési eszközökön, így a vonatokon és buszokon is kötelező a száj- és az orr eltakarása. A közlekedési társaságok arra kérik az utasokat, hogy tartsák be az előírásokat.

Szeptember 15-től nem lehet maszk nélkül utazni a tömegközlekedési eszközökön. A vasúti- és buszjáratokon a szigorító intézkedésekkel a szabálykövető utasok és a közlekedési dolgozók egészségét védik. A vonatokat a Készenléti Rendőrséggel, és a polgárőrséggel együttműködve ellenőrzi a vasúttársaság. Aki a felszólítás ellenére sem húz maszkot, kizárják az utazásból és leszállítják a vonatról.

Az autóbusz-vezetők is kötelesek megtagadni a felszállást, ha az utas nem tartja be a maszkviseléssel kapcsolatos előírásokat, és ennek a felszólításra sem tesz eleget. Utazás közben a jegyellenőrök ellenőrzik az előírás betartását, és egyszeri, eredménytelen felszólítás után, lakott területen megállva kizárják az utazásból az érintetteket. Fontos az is, hogy aki lázas vagy egyéb tünetei vannak, ne vegye igénybe a közösségi közlekedési eszközöket.