Logisztikai csomópont válhat Kiskunhalasból
Közélet

Logisztikai csomópont válhat Kiskunhalasból

Firbás György logisztikai szakértő, egyetemi tanár tartott előadást a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium tanulóinak a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésének gazdasági hatásairól. A szakember és a hallgatóság tagjai szerint is komoly pozitív hatása lesz a beruházásnak városunk és a térség életére nézve.

- Azt gondolom, hogy nem csak a város, hanem az egész magyar nemzetgazdaság szempontjából fontos, hogy Halason a vasútfejlesztés kapcsán egy olyan megálló létesüljön, ahol értéket tudnak hozzáadni ehhez az egészhez. A tervezett logisztikai központ megépítése nélkül ez a projekt olyan lenne, mintha egy autópályáét építenénk a határtól Budapestig, de egy benzinkutat és lehajtót sem terveznénk az út mellé. Kiskunhalas már most is vasúti csomópont, de a fejlesztés után elérhetjük, hogy az Európába érkező áruk itt meg tudjanak állni – fejtette ki Firbás György.

Az előadáson ott volt Kiskunhalas polgármestere is, aki a vasútfejlesztéssel kapcsolatos helyi tervekről beszélt.

- A 150-es vasúti vonal egy nagyon fontos gazdasági ütőérré fog válni a következő években. Városunk és a térség alapvető szükséglete, hogy felkészüljön erre a nagy fejlesztésre. Célunk, hogy itt egy logisztikai terminál valósulhasson meg. Ezt szeretnénk tudatosítani az emberekben, hisz így az itt élők tudatosabban tervezhetik majd jövőjüket – mondta a városvezető.

A prezentáción a Tekó logisztikai és szállítmányozási ügyintéző szakán tanuló diákjai vettek részt. Véleményük szerint is nagyon hasznos lesz, ha megvalósul a modern Budapest-Belgrád vasútvonal kiépítése.