Madárinfluenza elleni védekezés térségünkben
Közélet

Madárinfluenza elleni védekezés térségünkben

Próbálják megelőzni a madárinfluenza terjedését, így szigorúan kérik a szabályok betartását. A vándorló vadmadarak vonulási útvonalai hazánk egészét érinti, így az országos főállatorvos az ország teljes területét nagy kockázatúnak nyilvánította. Emiatt a napokban elrendelte a baromfitartó telepek fokozott ellenőrzését - közölte a NÉBIH.

Szeretnék elkerülni a madárinfluenza terjedését. A baromfi és szárnyas állományok védelme érdekében – kérik az állattartókat, hogy helyezzenek nagy hangsúlyt a szabályok betartására. A megelőzés érdekében – az eddigi előírásokon túl – további, kiegészítő intézkedések bevezetése is indokolttá vált, elsősorban a vízibaromfik szállítása és a szárnyasvad-állomány pótlása területén – áll a NÉBIH tájékoztatójában.

Ez azt jelenti, hogy tamponmintákat kell venni az adott állomány meghatározott számú egyedétől és azt eljuttatni a NÉBIH laboratóriumába. Ezen felül a főállatorvos elrendelte a vadmadarak fokozott passzív és aktív megfigyelési programját az esetlegesen jelen lévő fertőzés mielőbbi felismerése érdekében.