Madárodúkkal segítik a költést
Közélet

Madárodúkkal segítik a költést

Az idei költési időszak és a "nyitnikékezés" kezdetén, a Kiskunsági Nemzeti Park, a Vasvarjú Alapítvány és a Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület közreműködésével, madárodú kihelyezési programot hirdettek a helyi környezetvédők.

A program résztvevői a Felsővárosi Általános Iskolánál találkoztak, majd a város több pontjára is kihelyeztek madárodúkat. Az első állomás a Csipkeház parkja volt, itt Kiss Tamás a Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület tagja tartott előadást a fiataloknak.

Mint elhangzott, a madarak fészkelő helyeinek elhelyezésekor figyelembe kell venni, hogy bizonyos fajoknak sokkal nagyobb élettérre van szüksége, ha túl közel helyezzük egymáshoz az odúkat, komoly területviták is lehetnek a szárnyasok között. 

Figyelni kell arra is, hogy a fészekrakó odú támaszkodjon a fatörzshöz, így egy nagyobb szélben is biztonságos védelmet tud nyújtani a fiókáknak. A halasi környezetvédők a Kuruc vitézek tere, a Radnóti utca, valamint a Sóstó környékére is tettek odúkat, a cél az, hogy minél több cinege fészkelhessen az erdős, bokros területeken.