Maradj otthon! - javasolja a horgász elnök
Közélet

Maradj otthon! - javasolja a horgász elnök

A bevezetett kijárási korlátozás ugyan nem tiltja a horgászatot, ám sok óvintézkedést be kell tartani a tópartokon. A hétvégén és az elmúlt napokban is sokan a szabadban töltötték a szabadidőt, így volt ez a Sóstó partján is. Jáger Szabolcs a Sóstó Sporthorgász egyesület vezetője ezzel kapcsolatban arra hívja fel a figyelmet, hogy a koronavírus-veszély miatt most jobb, ha otthon maradnak a sporthorgászok.

Ha mégis kimennek a partra, akkor meg tartsák be a kötelezően előírt távolságokat és védekezési előírásokat. A MOHOSZ által kiadott irányelvek a következők: A sporthorgászat egyéni szabadidős tevékenységként lehetséges, ha a nem ugyanazon háztartásban élőkre vonatkozó távolságtartási szabályok (másoktól legalább 1,5 m) betartásra kerülnek. A horgász versenysport rendezvényeinek és minden egyéb horgászattal kapcsolatos eseménynek a megtartása tilos. A boltok látogatása kizárólag a járványügyi előírások és korlátozások betartása mellett lehetséges.

Az egyéni szabadidős tevékenység végzéséhez szükséges okmányok, engedélyek helyszíni kiváltása az értékesítési pontokra (boltokra) vonatkozó járványügyi előírások és korlátozások betartása mellett lehetséges, az online vásárlás lehetősége továbbra is biztosításra kerül. Ajánlás, hogy a 65. év feletti horgásztársak a kijárási korlátozás fennállása alatt az utazással járó horgászati tevékenységet szüneteltessék, ugyanakkor a helyi viszonylatú, vagy saját telken történő sporthorgászat a járványügyi előírások és korlátozások betartása mellett gyakorolható.

A szövetség felhívja a horgászokat, hogy ha horgászat mellett döntenek, akkor ne tömegközlekedéssel menjenek, személygépkocsiban csak az ugyanazon háztartásban élők induljanak együtt, a vízparton a horgászhelyek tekintetében a nem ugyanazon háztartásban élők az 5 méteres távolságot minden irányban tartsák egymástól, valamint a horgászat teljes időtartama alatt kerüljék a társas érintkezés megszokott formáit. A MOHOSZ OHSZK felhívja a horgászok figyelmét, hogy a halőr: a kijárási korlátozás rendelkezéseinek megszegőit a rendőrhatóság felé feljelenteni köteles, és a járványügyi előírások és korlátozások be nem tartása esetén a horgászat beszüntetését kezdeményezheti.

Képünk illusztráció