Megkezdődött az ajánlások gyűjtése
Közélet

Megkezdődött az ajánlások gyűjtése

Február 19-től lehet gyűjteni az ajánlásokat. Az országgyűlési választáson indulni szándékozók, illetve segítőik pecséttel ellátott hivatalos ajánlóíveken kérhetik a választópolgárok támogatását. Halason már 24-en jelezték indulási szándékukat. A jelöltté váláshoz 500 érvényes ajánlásra van szükség.  A választópolgároknak hétfőig kellett megkapniuk az értesítőket, ha ez nem történt meg, akkor a választási irodáknál kell érdeklődni.

Március 5-ig lehet gyűjteni az ajánlásokat. Egy személy több jelöltet is ajánlhat, viszont egy személyt csak egyszer. Meg kell adni a személyes adatokat, illetve saját kezű aláírásra van szükség. Az ajánlóívet a lakcímkártyán szereplő adatok alapján kell kitölteni. Az ajánlóívre más személy is beírhatja az ajánló választópolgár adatait, azonban az ajánlóív csak akkor lesz érvényes, ha az ajánló választópolgár azt saját kezűleg írja alá. Az ajánlóívek másolása szigorúan tilos!  – kaptuk a tájékoztatást Komlósné Dr. Fekete Anikótól a Kiskunhalasi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjétől, az országgyűlési egyéni választókerületi választási iroda vezetőjétől

A gyűjtőívekkel most is szigorúan el kell majd számolni, az üreseket is vissza kell adni, ha ez nem történik meg akkor 10 ezer forintot kell darabjáért fizetni. Érdekesség, hogy az egyik szervezet nem kevesebb, mint 600 ajánlóívet igényelt a halasi városházán.

Az ajánlásokat a választópolgárok zaklatása nélkül, közterületeken is lehet gyűjteni, de az otthonokba is becsengethetnek az aktivisták, viszont vannak olyan helyek – például tömegközlekedési eszközök, egészségügyi intézmények, oktatási intézmények, munkahelyek- ahol tilos az ajánlásgyűjtés.

Február 19. abból a szempontból is fontos, hogy legkésőbb ezen a napon kellett a választópolgároknak megkapniuk a választási értesítőket, amiket célszerű lesz megőrizni a szavazásig.

Aki valami miatt mégsem kapta meg az értesítőket a névjegyzékbe vételről és a választási tudnivalókról, annak a választási irodát kell felkeresnie, és ott kiállítják az elmaradt értesítőket. Az átjelentkezéseket és a mozgóurnák iránti igényeket is lehet intézni, ebben szintén a választási irodák tudnak segíteni.

Hozzászólás (0)