Meglőtt madarat és vágott nyakú kutyát mentettek
Közélet

Meglőtt madarat és vágott nyakú kutyát mentettek

A Kiskunhalasi Állatvédő Egyesület legújabb védencei egy egerészölyv és egy, a nyakán sérült kutyus. Mindketten igen rossz állapotban kerültek az állatvédőkhöz, szerencsére a blökinek jó esélye van a teljes felépülésre, sajnos azonban a madárnak az egyik lábát amputálni kellett, így kétséges, hogy képes lesz-e a normális életre.

 
Az egerészölyvöt Kiskunhalason, a Határ út végén a vasúti töltés mellett találták, az egyik lábát csak egy ínydarab tartotta, nem tudni, hogy sérült meg. A környékbeliek csak találgatnak, az állatvédőknek elmondták, hogy az egyik közeli területen gyakran szoktak madarakra lövöldözni, így talán az sem tartják kizártnak az halasi állatvédők, hogy egy orvlövész áldozatául esett a szerencsétlen állat.
 
– Állatorvoshoz vittük a madarat, ahol sajnos amputálni kellett a sebesült lábát, és mivel nagyon legyengült állapotban került már hozzánk, a túlélési esélyei nem a legjobbak. Azóta a Kiskunsági Nemzeti Park szakemberei vették gondozásukba a szerencsétlen állatot, ők próbálják megmenteni az életét – mondta el lapunknak Gazsó Erzsébet, a Kiskunhalasi Állatvédő Egyesület alelnöke. A sérülés okozta megrázkódtatást mindenesetre nagyon megviselhette a madarat, mert magától nem is nagyon eszik, csak az állatgondozók hathatós közreműködésével sikerült belé diktálni a megfelelő táplálékot. Az egerészölyv egyébként védett madár, Bács-Kiskunban is sok látható belőle, vadászata tilos.

Hasonlóan nagyon rossz állapotba került a halasi állatvédőkhöz az a kistestű keverék kutyus is, amelynek a nyakán mély vágási sérülések voltak. Az pára a Baki-kastélyhoz szegődött oda egy bálamadzag volt a nyakán, ami teljesen belenőtt a húsába, vélhetően még kölyök korában köthették a nyakára. Két hónapon belül ez már a harmadik ilyen eset, amiről tudomást szereztek az állatvédők. A gyógyulás ideje alatt ideiglenes befogadónál lábadozik a szerencsétlen jószág, később gazdit keresnek a számára a halasi állatvédők.

Kép, szöveg: Pozsgai Ákos

{phocagallery view=category|categoryid=1200|limitstart=0|limitcount=0}