Micsoda veteránparádé volt! (galéria)
Közélet

Micsoda veteránparádé volt! (galéria)

Az utóbbi évek legszínesebb találkozóját és túráját szervezte meg a kiskunhalasi Kántor András Egyesület. A huszonhatodik alkalommal lebonyolított veteránjármű rendezvényen több mint száz motor és autó tulajdonosa versengett egymással, hogy aztán a halasi főtéren vasárnap délelőtt elmesélhesse kedvencének történetét az érdeklődő nézőknek. Ismét százak voltak kíváncsiak a mutatós járművekre. Nagy kedvenc volt az 1918-ban gyártott Ford, illetve a hatvanas évek végén készült Ford Mustang.

Csak ámultak a halasi utcákon álló érdeklődők vasárnap délelőtt, amikor elhaladt mellettük a 26. Kántor András Veteránjármű Találkozó és Túra résztvevőinek hosszú karavánja. A velocipédesek vezetésével haladtak végig a motorok és autók a városon. A katolikus temetőben volt az első megálló, ahol megkoszorúzták a névadó Kántor András síremlékét. Ezt követően még a Kertvárosban tettek egy kört, majd a városházánál kanyarodtak be nem sokkal tíz óra után a főtérre. 

Egy nem mindennapi szombati túra volt a résztvevők háta mögött, a friss élményekkel felvértezve, mosolyogva, integetve érkeztek be a központba, ahol már nagyon sokan várták őket. Több különleges autó és motor is megragadta az érdeklődők figyelmét. Népszerű volt a kiváló állapotban lévő 1918- ban gyártott Ford, valamint az a Ford Mustang, amelyet a halasi Györfi Zoltán saját kezével, hat év alatt újított fel. A zöld színű amerikai verda előtt nagyon sok fénykép készült. Közel félszáz motor büszke tulajdonosa mesélt a gépeikről, a BMW-ről, az IZS-ről, a Pannóniáról, a Simson Star-ról, vagy éppen a Swalbe-ról. Érdekesség, hogy több fiatal is saját veteránjárgánnyal rendelkezik.

Az eseményre kilátogatott Fülöp Róbert polgármester is. Köszöntőjében arról beszélt, hogy minden évben népszerű a találkozó, amely Kiskunhalas hírnevét is öregbíti. Érdeklődésünkre elmondta, hogy személyes kötődése van az egyik amerikai járgányhoz, ugyanis az volt az esküvői autójuk. A túraverseny eredményhirdetésén idén is halasi csipkéket és Tallér Sándor által kitalált, elkészített egyedi ajándékokat vehettek át a résztvevők. (További részletek a hétfői híradóban, a Kultúrképben és a szerdai Halasi Tükörben.)