Mikor használhatjuk a ködlámpát?
Közélet

Mikor használhatjuk a ködlámpát?

A téli hónapokban gyakran van ködös, szürke időjárás térségünkben is. A Halason közlekedő autósok egy része mégsem kapcsolja fel a fényszórókat, mások viszont indokolatlanul sok világítással járják a várost.

A tapasztalatok szerint sokan nincsenek tisztában azzal, ilyen időjárási viszonyok mellett milyen fényszórót érdemes használni. Éppen ezért kérdeztünk meg erről egy gépjárművezető oktatót.

- Az időjárási és látási viszonyoknak megfelelően a járművet ki kell világítani. Ez alap esetben a tompított fényszóró. Sokan ezt félreértik és indokolatlanul, ködlámpával közlekednek olyankor is, amikor ez egyáltalán nem indokolt. A közhiedelemmel ellentétben, a KRESZ szabályok szerint lakott területen belül is használhatok ködlámpát, de kizárólag indokolt esetben. A napokban tapasztalható köd és pára miatt felesleges ködlámpával közlekedni. Az is nagyon veszélyes, ha valaki úgy indul el, hogy egyáltalán nem kapcsol fel semmilyen fényforrást sem a járművén – nyilatkozta Nagy István.

Az autósok többsége egyetért abban, hogy jobban oda kellene figyelni arra, mikor milyen fényszórókat használnak közlekedés közben.

- Indulás előtt mindig gyorsan átnézem, hogy minden lámpa világít-e az autón, mert ebben a ködös időben veszélyes elindulni úgy, hogy nem látják az embert rendesen. Alapból a tompított fényszórót mindig felkapcsolom, ha nagyon muszáj, akkor a ködlámpát is, de mostanában erre nem volt szükség. Az elég bosszantó, amikor jön szembe egy jármű, és úgy világít, mint egy karácsonyfa. Sokan bele sem gondolnak, milyen zavaró, ha elvakítja az embert egy közeledő autó fényszórója – mondta el véleményét Farkas József.