Mikor kell meghosszabbítani lejárt okmányainkat?
Közélet

Mikor kell meghosszabbítani lejárt okmányainkat?

A lejárt okmányokkal egyelőre nem kell a kormányablakokhoz sietni. Meghosszabbítják a lejárt okmányok érvényességét – közölte a miniszterelnökség. Ezzel is szeretnék mérsékelni a személyes találkozások számát az ügyfelek és ügyintézők között. A november 4-e után lejáró igazolványok a jelenlegi veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig még használhatók maradnak.

A koronavírus helyzet miatt egy ideig érvényesek maradnak a lejárt okmányok. A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a november 4-e után lejáró igazolványok a jelenlegi veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig még használhatók maradnak. Ugyanez vonatkozik azokra az okmányokra is, amelyek a tavaszi veszélyhelyzet idején, vagyis március 11. és július 3. között jártak le, de akkor meghosszabbította a kormány az érvényességüket.

 A lejárt érvényességű okmányok csak hazánk területén maradnak használhatók, azokat külföldön nem fogadják el. A rendelet nem vonatkozik a 2020. július 3. és november 4. között lejárt okmányokra, így azokat meg kell hosszabbíttatni. Fontos tudnivaló az is, hogy a kormányablakokban és az okmányirodákban kizárólag előzetes időpontfoglalást követően lehet jelenleg ügyeket intézni.