Minimális etetőanyag szórást kér az elnök
Közélet

Minimális etetőanyag szórást kér az elnök

A kiskunhalasi Sóstó alacsony vízállása miatt kér csökkentett etetőanyag használatot Jáger Szabolcs. A Sóstó Sporthorgász Egyesület vezetője úgy gondolja, káros lehet a víz minőségére, ha túl sok etetőanyag kerül bele. A Sóstón nem ritka a 30-40 centiméteres vízmélységű terület, félő, hogy a nagy melegben jelentősen lecsökken az oxigénszintje a víznek.

- Beszéltem Dr. Hegyi Árpáddal az alacsony víz miatti esetleges teendőkről. Véleménye szerint a halak jó eséllyel átvészelik a meleg időszakot – írta az egyesület Facebook oldalán tájékoztatásként az elnök.  A szakember javaslata alapján azt kéri az elnök, hogy a 30-32 Celsius feletti időjárás esetén a horgászok csökkentsék minimálisra a vízbe kerülő etetőanyagot, mert ezzel növelik a víz oxigén ellátottságát. Az indoklás szerint, ha a halak túl sokat esznek jelentősen több oxigént vesznek fel. Aki segíteni szeretne, vegye ezt a javaslatot figyelembe - kéri Jáger Szabolcs.

Kiskunhalas egy sikereses pályázatnak köszönhetően a Felsőváros területén összegyűjtött csapadékvizet a Sóstó vízutánpótlására használhatja fel. Az előkészítő munkák már évekkel korábban elkezdődtek, mostanra a vízgyűjtő medence és a csőhálózat is kiépült. A Felsővárosban kialakított négyezer négyzetméteres tározóban legalább hatezer köbméternyi vizet tudnak tárolni a nagy esőzések idején. Innen hamarosan egy nagy teljesítményű szivattyú továbbítja a csapadékot egy csőhálózaton a Sóstó irányába.