Munkahelyteremtő beruházások fóruma
Közélet

Munkahelyteremtő beruházások fóruma

Legalább két főt kell foglalkoztatniuk minimum két évig. Idén már második alkalommal nyílik mód arra, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásokhoz igényeljenek pályázati támogatást. Országos szinten 6 milliárd forintos kerettel hirdették meg a pályázatot. Halas és a térség munkáltatóit egy fórumon tájékoztatták a tudnivalókról a kormányhivatal foglalkoztatási szakemberei.

Tavasszal is volt érdeklődés a térségből és bíznak abban, hogy most is így lesz. Általában az ipar, az építőipar és a szolgáltatások területéről is szoktak fejlesztésekhez, létszámbővítésekhez támogatást kérni – nyilatkozta Vilonya Balázs, a Kiskunhalasi Járási Hivatal Foglakoztatási Osztályának vezetője. A vállalkozóknak nincs sok ideje gondolkodni a jelentkezésen, hiszen szeptember 10-e a határidő - fűzte hozzá.

Gál István, a Kamintherm Kft. ügyvezetője rutinos vállalkozó és rendszeresen figyeli a pályázati, fejlesztési lehetőségeket, de azt mondja: mielőtt belevág valaki egy programba, főként egy hosszabb távúba, mindent alaposan át kell gondolni. Sok vállalkozónak az okoz gondot, hogy szeretne fejleszteni és létszámot bővíteni, ám nem talál megfelelő munkaerőt. – Tizenkét tanulóm volt, közülük hárman jelezték, hogy maradnak nálunk dolgozni, felvettük őket, de közülük egy már meggondolta magát. Nem tudom hová lesznek a munkavállalkók – mesélte tapasztalatait.

A mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő pályázatán kívül egyéb támogatási formák is próbálják segíteni a foglalkoztatást. A támogatásokról a foglalkoztatási osztályokon adnak bővebb információkat, illetve az interneten is utána lehet nézni a lehetőségeknek, pályázatoknak.