Ne sétáltassuk a kutyákat a forró betonon!
Közélet

Ne sétáltassuk a kutyákat a forró betonon!

A hétvégén több bejegyzés is volt a közösségi oldalakon arról, hogy sokan nem veszik figyelembe a kánikulát és házi kedvenceiket a forró aszfalton sétáltatják. A szakemberek szerint a kutyák is súlyos égési sérüléseket szenvedhetnek.

A gondos gazdi mindig figyel a kutyájára és nem csinál olyan felelőtlenséget,mint jónéhányan a hétvégén. A közösségi oldalon olvasható felháborodást tükröződő bejegyzések jelentek meg arról, hogy jónéhány kutyatartó forró betonon, a kánikulában sétáltatta a derék négylábúakat. A szakemberek szerint ez óriási hiba.

- Vegyük le a cipőnket, rúgjuk le a szandált bátran, és lépjünk rá a betonra, az aszfaltra, ahol sétálunk! Milyen? Kibírjuk? Akkor kibírja a kutya lába is. Ha azonban a válasz gyors „nem”, akkor inkább a járda mellett, a füvön, árnyékos helyen végezzük az egészségügyi sétánkat. Az ebek talppárnái ugyan kicsit vastagabbak, edzettebbek, de mindent ők sem bírnak ki- olvasható néhány jótanács a világhálón.

A szakemberek azt tanácslolják, hogy lehetőleg még kora reggelre, vagy az esti órákra időzítsük a nagyobb sétákat, dél körül kíméljük négylábú barátainkat is és önmagunkat is, intenzív mozgást ne végezzünk. A rövid sétákat lehetőleg ne a napon tegyük meg, mert akár a orra is leéghet a kedvencünknek. Túl azon, hogy ez fájdalmas számára, gyógyuláskor a pigment sem biztos, hogy visszapótlódik, így megváltozhat a kutya esztétikailag is.