Nemzetiségi szüret, főzőverseny Rostás László emlékére
Közélet

Nemzetiségi szüret, főzőverseny Rostás László emlékére

Csakúgy, mint a pénteki Roma Kulturális Nap, a szombati Nemzetiségi Szüreti Fesztivál is sok érdeklődőt vonzott a Vásártérre. Itt hagyományteremtő szándékkal főzőversenyt rendeztek a korábbi nemzetiségi vezető Rostás László emlékére, de zenés, táncos műsorszámok is szerepeltek a programban.

- Rostás Laci szerette a finom ételeket, főleg a pörköltet – mondta Szűcs Csaba alpolgármester, a Halasi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, megyei romaügyi tanácsadó. Ezért alapítottak a tiszteletére egy vándorkupát. Tizenhárom cigány nemzetiségi önkormányzat csapatát hívták meg a főzőversenyre. A zsűri Sós Dezső vezetésével végül a Soltvadkertiek főztjét találta a legfinomabbnak, így ők vihették haza egy évre a vándorkupát. A második Bácsalmás, a harmadik Balotaszállás főztje lett.

Az ünnepélyes díjátadó előtt neves vendégek mondtak köszöntőt, sőt az ételbírálatban is részt vettek. Bányai Gábor országgyűlési képviselő, Rideg László a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke és Fülöp Róbert polgármester is üdvözölte a rendezvényt, illetve Farkas Dániel alpolgármester is tiszteletét tette.

Amíg a bográcsokban rotyogott az étel a gyerekeket légvárak és különböző játékok várták, a színpadon pedig helyi és a környező településekről érkezett hagyományőrző csoportok léptek fel. A fesztivál sztárvendége Stefáno volt, aki egyből táncra perdítette a szépszámú közönséget.

Szűcs Csaba összegzésként elmondta, hogy mintegy 40 segítőjével ilyennek álmodták meg a rendezvényt. A cél az volt, hogy színvonalas programot kínáljanak, és úgy vélik, ezzel a fesztivállal sikerült a környező településekről érkező vendégekkel, illetve nemzetiségi önkormányzatokkal szorosabbra fűzni a barátságot.   

A Nemzetiségi Szüreti Fesztiválról a Halas Tv-ben a jövő héten láthatnak beszámolót.