„Nincs család, amit ne érintene a doni katasztrófa”
Közélet

„Nincs család, amit ne érintene a doni katasztrófa”

Pénteken délután, Kiskunhalason, két helyszínen tartottak megemlékezést a Doni áttörés napja alkalmából.

A magyar hadtörténet egyik leggyászosabb dátuma 1943. január 12-e, mikor a Don-kanyarnál megkezdte támadását a bolsevista Vörös Hadsereg a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg állásai ellen. A megfelelő felszerelés és fegyverzet nélkül kiküldött, ám hősiesen védekező magyar katonák nem bírták visszatartani a jelentős létszámbeli és haditechnikai fölénnyel bíró oroszokat. A lehetetlen feladattal megbízott honvédek ezrei szenvedtek és vesztek oda a mínusz 40 fokos orosz télben. A kétszázezer főt számláló hadseregből 120 ezren sosem térhettek haza.

Rájuk emlékeztek pénteken országszerte, így Kiskunhalason is. A szervező Halasi Média és Kultúra Kft. délután 4 órára várta az emlékezőket a II. világháborús emlékműhöz, a Hősök terére.

A város nevében Fülöp Róbert polgármester és Kuris István László alpolgármester helyezett el koszorút az emlékműnél, majd a többi jelenlévő is ugyanígy tett.

Ezt követően a jelenlévők a zászlóvivők felvezetésével, közösen vonultak át a Közösségek Házába, ahol a Szilády Áron Református Gimnázium diákjai adtak zenés, verses műsort.

Beszédet ezúttal Hurtony Zsolt, kiskunhalasi járási tartalékos parancsnok mondott. Többek között kitért arra, hogy nagypapája révén az ő családja is érintett volt a világháború szörnyűségeiben.

Az esemény részletes beszámolóját a Halas Televízió hétfőn 19 órakor kezdődő híradójában láthatják majd az érdeklődők.

Még több cikk

A Magyar Olympiász

A Magyar Olympiász