Nő az esély- program: Kiskunhalason volt az ünnepélyes bizonyítványátadó (galéria)
Közélet

Nő az esély- program: Kiskunhalason volt az ünnepélyes bizonyítványátadó (galéria)

Kiskunhalast érte az a megtiszteltetés, hogy helyszíne lehetett a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság  „Nő az esély – Képzés és foglalkoztatás” program  szociális gondozó és ápoló képzés ünnepélyes bizonyítványátadó rendezvényének. A Cigány Közösségi Házban közel félszázan vehették át bizonyítványaikat, valamennyien el tudnak helyezkedni majd a szociális szférában. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért  felelős helyettes államtitkára is.

Újabb fejezet záródott a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság  „Nő az esély – Képzés és foglalkoztatás” program  szociális gondozó és ápoló képzésben. A kormány által kezdeményezett projekt során közel ezren szerezhettek az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szociális gondozó és ápoló végzettséget. Három megye ünnepélyes bizonyítványátadó ünnepségének a kiskunhalasi Cigány Közösségi Ház adott otthont csütörtökön délután. A rendezvény keretein belül közel félszázan kapták meg a végzettségüket igazoló okmányt.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért  felelős helyettes államtitkára is. - Nehéz egy élethelyzetet megváltoztatni, főleg, ha az embernek a szegénységből, munkanélküliségből kell kilépnie. Könnyű azt mondani, hogy vállaljon valaki munkát, de az érintettnek az egész életét meg kell változtatnia. Akik részt vettek a programban, ezt vállalták. Nagyon fontos, hogy akarni kell, itt az egyik asszony, miközben átvette a bizonyítványát, jól meg tudta fogalmazni:itt aki akart dolgozni, megkapta rá a lehetőséget. Én azt szeretném, ha ők példaképei és nagykövetei legyenek ennek az akarásnak, a változás akarásának-fogalmazott a helyettes államtitkár.

A program lebonyolítója a Belügyminisztérium Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság, amelynek főigazgatója Sztojka Attila is részt vett az ünnepségen. - - Többet kaptunk, mint amire számítottunk ettől a programtól. A mai nap is bizonyíték arra, hogy mennyire hatékony volt ez a projekt. Minden ilyen kezdeményezés értékét az mutatja, hogy milyen társadalmi hatást tud kiváltani. Ezzel a bizonyítvánnyal a munkaerőpiacon helyt tudnak állni, ráadásul a szociális szférában szükség is van a segítőkre- mondta a főigazgató.

A házigazdák nevében Szűcs Csaba Kiskunhalas alpolgármestere ismertette az itteni eredményeket a felzárkóztatásban. - Nagyon örülök, hogy Kiskunhalast választották a rendezvény helyszínéül. Városunk az elmúlt hat évben bizonyította, a legsikeresebb települések közé tartozik a roma társadalom felzárkóztatásában. Azok a halasiak, akik ebben a képzésben részt vettek már tavaly januárban átvehették a bizonyítványaikat és a visszajelzések alapján megtalálták a helyüket a társadalomban. Életképes szakmát kaptak a kezükbe és ezzel a lehetőséggel élnek is -tette hozzá az alpolgármester. 

A résztvevők közül többen is értékelték a programot. Egyöntetű volt a vélemény, új lehetőséget és szakmát kaptak, amelyben nagyon sokat segítettek az oktatók, akik maguk is gyakorló szakemberek a szociális szférában. Volt, aki úgy fogalmazott: megtalálta a hivatását. Kelemen Árpádné azt mondta: ő állami gondozottként abban az intézményben nőtt fel, ahol most a végzettségének megszerzését követően állást kapott.  A bizonyítványokat Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár, Sztojka Attila főigazgató adta át a végzett szakembereknek. Elhangzott, a pályázat sikerében komoly szerepe volt a kiskunhalasi Köves Mártának, aki a szakmai vezetője volt a projektnek. Az ünnepségen közreműködött a Kiskunhalasi Virágzó Tehetség Egyesület.