Október 23. (program, üzletek, egyházi események)
Közélet

Október 23. (program, üzletek, egyházi események)

A megemlékezésé lesz ez a nap. Október 23-n zárva lesznek az üzletek, a legtöbb munkakörben pihenőnapot kaptak a dolgozók és a diákoknak sem lesz iskola. Halason 10 órakor kezdődik a városi ünnepség, de az Alsóvárosi templomban is megemlékeznek az 56-os hősökre.

A hét közepén jön egy pihenőnap. Október 23-a szerdára esik, ami munkaszüneti nap lesz. Ez azt jelenti, hogy ezen a napon nem lesz tanítás az iskolákban, zárva lesznek a hivatalok, csak a folyamatosan üzemelő munkahelyeken kell dolgozni és az üzletek is zárva tartanak. Csak azok az egységek, például benzinkutak vendéglátóhelyek, éjjel-nappalik lesznek elérhetőek, melyek nyitva tartása az ünnepnapokra is kiterjed. A munkaszüneti naphoz alkalmazkodik a tömegközlekedés is, így utazás előtt célszerű megnézni a menetrendet.

Halason az 1956-os városi ünnepség október 23-án, szerdán délelőtt 10 órakor kezdődik az Országzászló emlékműnél a forradalmi lobogó felvonásával. Ezt követően a jelenlévők átvonulnak a városi filmszínházba az ünnepi műsor helyszínére. Idén a Dékáni Árpád Szakgimnázium diákjai adnak műsort, emlékbeszédet Hozdik Zsolt kanonok-plébános mond. Október 27-én a halasi sortűz áldozataira emlékezünk, 31-én pedig a november elsejei népszavazásra. A megemlékezés sorozat november 4-én a Kopjafánál zárul.

Az Alsóvárosi katolikus templomban október 23-án, szerdán a nemzeti ünnep tiszteletére tartják a szentmisét. A délután fél 6-kor kezdődő egyházi eseményen a nemzetért és a jövőért, a hősökért és azokért imádkoznak a hívők, akik 1956-ban vagy más alkalommal küzdöttek hazánk jövőéért és ezért a célért életüket, szabadságukat áldozták. A jövő héten pedig már a Mindenszentekről és a Halottak napjáról szólnak a megemlékezések. (Ezekről az időpontokról is tájékoztatjuk majd önöket.)