Online kultúra napi programok élőben
Közélet

Online kultúra napi programok élőben

Az idén a magyar kultúra napja a járványügyi korlátozások miatt nem a megszokott, hagyományos rendezvény keretében lesz. A kultúra napi program az online térben, élőben jelenik meg különböző fellépőkkel a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft. (HMK) szervezésben január 22-én. A műsor pénteken 15 órától 18 óráig tekinthető meg a Halas Televízió online adásában, amit a közösségi média felületen azonos időben oszt meg a társaság a nagyközönséggel.

Kihívás elé állította a HMK programszervezőit az idei magyar kultúra napja rendezvény. A pandémiás helyzet miatt az online térben fogható, látható, élőben zajló kultúra napi műsort rendez a szervező társaság. A helyszín ugyanakkor a megszokott Sétáló utcai kulturális központ, a Közösségek Háza nagyterem lesz helyi közönség nélkül, sok-sok fellépővel, kapcsolódó beszélgetésekkel.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én

A péntek délutáni programban szavalattal szerepel Palásti Károly. Előadást tart a Lyra együttes, a Szilaj citerazenekar, a Welcome zenekar, a Gaudium Quintett, a Bianconero Piano Duo formációk. Fellépnek, Korponai Zsolt és Petrovics Máté hegedűvel, énekel majd a Halasi Népdalkör, táncokat mutat be a Kiskun Táncegyüttes, a Halas Táncegyüttes és a Studio 2000 TSE. Szintén a műsorban szerepelnek Vígh Viktória (ének), Lakatos Linda (ének), Fekete Patrik (gitár) és Tóbiás Anna versmondó.

Az egyes előadásokat a kultúra napjához kapcsolódó beszélgetések színesítik majd. A város első embere, Fülöp Róbert polgármester, a Csipkeház igazgatója Szécsiné Rédei Éva és a Kiskunszt Fotós Klub vezetője, Daróczi Csaba osztja meg gondolatait a nézőkkel. A HMK ügyvezetője, Nagy-Apáti Ivett és Pál László, a Halasi Tükör kulturális rovatának újságírója is beszél a város kulturális életét érintő kérdésekről. Az online élő adásban szerepel még a József Attila Irodalmi Kör, Döme Ottó, az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület elnöke.

Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát

A magyar kultúra napi programok Kiskunhalason, mintegy három órában adnak lehetőséget a kultúrát kedvelő közönségnek az alkalomhoz illő kikapcsolódásra. A Halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft. ezúton mond köszönetet minden egyesületnek, szervezetnek, magánszemélynek, közreműködőnek, segítőnek és támogatónak, hogy a magyar kultúra napja méltó megünneplésében részt vállaltak.