Örökös Zöld Óvoda lett a Bóbita ovi
Közélet

Örökös Zöld Óvoda lett a Bóbita ovi

A régióban elsőként a halasi Bóbita Óvoda és Bölcsőde kapott Örökös Zöld Óvoda címet. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának és az Agrárminisztériumnak az elismerést a napokban adták át Budapesten. Az ovisok nyitottak az új ismeretekre és szívesen tanulnak a környezetről. Az intézmény pedagógiai programjában és új műhelyfoglalkozásán is kiemelten szerepel ez a téma.

Sokat tanulnak a környezetről a halasi Bóbita óvodába járó gyerekek. Meg is lett az eredménye az évek óta tartó munkának, az intézmény a térségben elsőként megkapta az Örökös Zöld Óvoda címet. - Először 2008-ban, majd 2011-ben és 2014-ben is elnyertük a Zöld Óvoda címet, így már pályázhattunk az örökös címre, amit meg is kaptunk – mondja Huczekné Törköly Tímea Környezeti Munkaközösség vezető. Komoly kritérium rendszernek kellett megfelelni a cím elnyeréséhez. A környezettudatosság szerepel az óvoda pedagógiai programjában, de a sikerhez szükség volt a dolgozók szemléletmódjára is. Az úgynevezett zöld tartalmak szinte naponta szerepet kapnak a Bóbita óvoda életében. Élménypedagógiai módszerekkel, a megtapasztalás, a felfedezés módszereivel ismertetik meg a kicsiket a környező világgal.

A Bóbita óvoda néphagyományőrző intézmény is, de a zöld jeles ünnepek is kiemelt hangsúlyt kapnak, mint például a víz- és az állatok világnapja, a madarak és fák napja, vagy az autómentes nap. Az óvodának van egy kis műhelye is, ahol speciális foglakozásokon vesznek részt azok a gyerekek, akik különösen érdeklődnek a természet és a környezet iránt. – A már működő tehetségműhelyeink mellé 2018-ban sikerült elindítani a Fürkész műhelyt, ide járnak a mi kis természettudósaink, vagyis azok a gyerekek, akik tehetségígéretesek, a környezetvédelem területén az átlagosnál érdeklődőbbek. Ők hetente izgalmas foglakozásokon vesznek részt, például kísérleteket végeznek – fűzte hozzá Huczekné Törköly Tímea.

Halason több zöld óvoda van, melyekben szintén környezettudatos nevelés folyik. A Bóbita óvodát pedig követheti telephelye, a Bajza utcai óvoda mely szintén szeretné megpályázni az Örökös Zöld Óvoda címet.