Összegyűjtik a felsővárosi csapadékvizet
Közélet

Összegyűjtik a felsővárosi csapadékvizet

Kiskunhalas sikeresen pályázott, így 200 millió forintnyi összeget fordíthat a Felsőváros csapadékvizének összegyűjtésére, ez a víz a Sóstó vízutánpótlását segíti majd. A projekthez kapcsolódóan a szükséges engedélyek rendelkezésre állnak, a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzés sikeresen lezajlott, így pár héten belül indul a kivitelezés.

Évek óta egyre aggasztóbb állapotba került a kiskunhalasi Sóstó. A vízmélység egyre csökkent, jelenleg vannak olyan területek, ahol alig 30-40 centiméter csak a vízmélység. A pályázati projekt egyik része a Felsőváros csapadékvíz rendszerének rekonstrukcióját és kiegészítő bővítését öleli fel, mely részleges és teljes körű csatorna felújítást és új csatorna építését is tartalmazza.

A másik rész a város belterületéről elvezetett csapadékvizek helyben tartását és hasznosítását célozza meg, mely lényegében a főgyűjtő gerinccsatornán érkező csapadékvizek átemelésével, a víz helyben tartásával a Sóstó vízpótlását végzi el, adta a tájékoztatást Farkas Dániel alpolgármester. A városvezető szerint az elérni kívánt cél, hogy a belterületen jelentkező fölös csapadékvizek a tervezett medencékbe kerüljenek elvezetésre, így mentesítve a belterületi ingatlanokat, létesítményeket a belvizek káros hatásai alól, ezáltal kielégítve a vizek helyben tartásának követelményét, valamint a káros többletvizek által okozott kártételek csökkentését, megszüntetését.

Az önkormányzat ezzel egy időben a Sóstó Sporthorgász Egyesülettel közösen keresi a megoldást az utóbbi évtizedekben elburjánzó nád eltakarítására. Néhány héten belül megkezdődik a nagyberuházás, a felsővárosi térségben csatornaépítési és karbantartási munkálatokra kell számítani, a Sóstó partján pedig hamarosan felvonulnak a talajmunkákat végző gépek.