„Pajtasztikus” este volt
Közélet

„Pajtasztikus” este volt

„Óriási a változás, szinte el sem lehet hinni, hogy ez ugyanaz a helyszín.” Többen is ezt mondták azon vendégek közül, akik ott voltak pénteken este a Végh-kúria új közösségi terének, a Pajtaszínpadnak az átadásán. A zenés, kulturális, gasztronómiai különlegességeket kínáló rendezvényen helyi tehetségek álltak közönség elé.

Még februárban számoltunk be arról, hogy egy közel húszmillió forintos nyertes pályázatnak köszönhetően még idén megszépül, sőt új építménnyel bővül a Végh-kúria. Elérkezett a nagy pillanat, tegnap este került sor arra az ünnepségre, melynek keretében a város lakossága „megkapta” az új közösségi teret, ami egy úgynevezett Pajtaszínpad.

A rendezvényen Bányai Gábor országgyűlési képviselő beszédében kifejtette, nagy szükség van az ilyen értékteremtő beruházásokra napjainkban.

- Erdélyben láttam már hasonló építményt, teljes mértékben azt a hangulatot idézi meg ez az új kiskunhalasi közösségi tér. Bízom benne, hogy sokan élnek majd az itt megnyíló lehetőségekkel és még több színvonalas kulturális program valósulhat meg Halas szívében. Hagyományaink és kultúránk megőrzésénél nincs fontosabb dolog – mondta az országgyűlési képviselő.

Farkas Dániel alpolgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a felújítási és kivitelezési munkálatokban.

- Azt gondolom, ilyen szintű összefogás korábban még nem volt a városban. A képviselőtestület remekül együtt tud működni országgyűlési képviselő úrral, az ilyen sikerek is ezt bizonyítják. Köszönöm a kitartó munkát mindazoknak, akik bármivel is hozzá tudtak járulni a Pajtaszínpad elkészültéhez, külön kiemelve az önkormányzathoz tartozó cégek dolgozóinak kimagasló teljesítményét. Jól tudom, vannak páran, akik ellenzik az ilyen fejlesztéseket, de szerencsére többen vagyunk, akik közösen tenni akarnak Kiskunhalasért – fejtette ki Farkas Dániel.

A Végh-kúria működtetése a Halasi Média és Kultúra Kft. feladatai közé tartozik. Nagy-Apáti Ivett ügyvezető arra kérte a jelenlévőket, hogy ezentúl jöjjenek el gyakran a megszépült kulturális létesítménybe.

- A városban élő gyermekek jelentős része jól ismeri a kúriát, hiszen egész nyáron különböző táborok szoktak itt lenni. Szeretném azonban, ha a felnőttek is jobban felismernék az itt rejlő lehetőségeket. A helyszín megismertetése érdekében az elkövetkező időszakban koncerteket, kiállításokat, zenés rendezvényeket szervezünk majd ide. De kérem Önöket, ha úgy érzik, szeretnének ide szervezni egy koncertet, színházi előadást vagy bármilyen kulturális programot, forduljanak hozzánk bátran bizalommal, töltsük meg élettel a Pajtaszínpadot – szólt a jelenlévőkhöz az ügyvezető.

Az új épületrész terveit a Babud Mérnöki Iroda készítette. Természetesen Babud László építész is ott volt az ünnepségen.

- Amikor Nagy-Apáti Ivett megkeresett az ötlettel, hogy tervezzek meg egy Pajtaszínpadot, örömmel vállaltam el a feladatot. Remek lehetőségeket láttam a projektben. Most, hogy elkészült, nagy öröm számomra, hogy valóban olyan lett, ahogyan azt megálmodtuk. De van egy ettől sokkal nagyobb örömöm is. Az, hogy itt látok több, mint száz embert, akik tényleg jól érzik magukat együtt. Ez pedig egy város életében nagyon fontos dolog, ezért érdemes volt belevágni – fejezte ki örömét az épület tervezője.

Az ünnepélyes szalagátvágás és a pezsgős koccintás után kulturális produkciókkal avatták fel a Pajtaszínpadot. Az este során közönség elé állt a Szilaj citerazenekar gyermek utánpótlás csoportja, a Kiskun Táncegyüttes Ifjúsági csoportja, megnyílt Hambalkó Magdolna babakiállítása, a jó hangulatról pedig a térségben egyre népszerűbb Napos Oldal zenekar gondoskodott.

Finom falatokból és hűsítő italokból sem volt hiány. A Csitta Grill csapata ízletes sülteket készített, a koktélokról pedig Tóth Péter (Totya) gondoskodott. Az avatóünnepségről bővebb összefoglalót láthatnak hétfőn este a Halas TV Híradójában.

fotók: Anda Péter