A Szentatya mosolya
Közélet

A Szentatya mosolya

Ferenc pápa örömmel vette át a halasi csipkéket, melyeket Kiskunhalas ajándékozott a Szentatyának és a Szent Márta-ház kápolnájába szánták, illetve a miseruhát, amit az Alsóvárosi Katolikus Főplébánia adományozott az egyházfőnek. A pápának minden ajándékot személyesen sikerült átadni, aki mosollyal az arcán vette kézbe a kiskunhalasi Szent József Katolikus Általános Iskola elsőseinek ajándékát is, mely dekorgumiból készült és a jellegzetes fekete táskájával ábrázolja Ferenc pápát – tájékoztatta a halasmédia.hu olvasóit Kuris István László önkormányzati képviselő, röviddel az után, hogy találkozott az egyházfővel a Szent Péter téren tartott általános audiencián. A kiskunhalasi képviselő különböző imakéréseket is átadott a Szentatyának, a politikus élete legmeghatározóbb élményének nevezte a pápával való személyes találkozást.

 
Mozgalmas nap elé nézett a halasi küldöttség, reggel háromnegyed 9-kor Magyarország Vatikáni Nagykövetségétől indultak. Az előzetes tervektől eltérően a nagykövetséggel juttatták el a halasiak az ajándékokat a Vatikánba, nem nekik kellett azt megoldani tömegközlekedéssel. A Szent Péter térhez érve óriási tömeg fogadta őket, közvetlenül a bazilikához mentek, a Vatikánba a pápa lakhelye, a Szent Márta - ház melletti kapun hajtottak be, ahol a Szentatyát ekkor már várta a pápamobil. A térre érkezve a szervezést segítő munkatársak kísérték a kiskunhalasiakat közvetlen a pápai emelvény jobb oldalhoz, a Szentatyától alig néhány tíz méterre lévő helyükre. Mindvégig a magyar nagykövetség munkatársa, Érszegi Márk Aurél volt a halasiak segítségére.
papaajandekai
A téren ekkor már több ezren várták Ferenc pápát, aki szintén azon a kapun érkezett, amelyen pár perccel korábban a halasi delegáció is bejutott a bazilika elé. A héten a szerdai audiencia elmaradt, hiszen Ferenc pápa nagyböjti lelkigyakorlaton vett részt húsvétra készülve, így a szokásosnál is többen voltak a téren. Amikor a pápa megérkezett a térre, az audiencia előtt a szektorok között a pápamobillal vitték körbe, majd a bazilika lépcsőjéhez érkezve szokása szerint felsétált. A Szentírásból olvasott fel, majd rövid elmélkedést mondott, melyet több nyelvre lefordítottak. Az irgalmasság gyakorlására hívta fel a figyelmet a lábmosást idéző evangéliumi szakaszra hivatkozva, idézve egy levélből, melyet egy olyan hölgytől kapott, akinek magatehetetlen beteg édesanyját és fogyatékos testvérét is ápolnia kell.
papamegkapja
A szertartás végén a nagyobb zarándok csoportokat köszöntötték, majd közös imádság után a pápa, áldásban részesítette az ott levőket. Elsőként a zarándokaikat kísérő bíborosok és püspökök járulhattak a Szentatya elé, ezután először a kerekesszékben ülő betegekkel találkozott, majd azokkal, akik a Pápai Ház Prefektúrája, engedélyével lehetőséget kaptak személyesen találkozni vele – mondta el Kuris István László.
 
Ezt követően került sor Kiskunhalas ajándékainak, a halasi csipkékkel díszített terítők átadására. Kuris István László személyesen nyújtott át a négy terítőből egyet, és a pápai miseruhát Ferenc pápának, aki a tőle szokott közvetlenséggel fogadta a kiskunhalasiak ajándékait.
papacsipketkap
Az Egyházfő el is mosolyodott, amikor meglátta a jellegzetes fekete táskájával, őt ábrázoló figurát, amelyet a kiskunhalasi Szent József Katolikus Általános Iskola elsősei küldtek ajándékba a pápának. Kuris István László az ajándékok mellett különböző imakéréseket is átadott a Szentatyának, aki nagy örömmel fogadta a kiskunhalasiak ajándékait. Az eseményt a Vatikáni Televízió élő közvetítésén keresztül milliók kísérhették figyelemmel az interneten is. Kuris István László az egyházfővel való személyes találkozást követően a Vatikáni Rádióba ment, ahol élő adásban készítettek vele interjút. Még több kép itt a látogatásról.
Szöveg: Pozsgai Ákos
Fotók: Vatikán