Polgármestert, képviselőket választ Kiskunhalas
Közélet

Polgármestert, képviselőket választ Kiskunhalas

Reggel 6 órakor mind a 30 kiskunhalasi szavazókör kinyitott. Polgármestert, helyi önkormányzati képviselőket és megyei közgyűlést választunk vasárnap, de most lesznek a nemzetiségi választások is. Lesz, aki hat darab szavazólapot kap majd. A nemzetiségi választásnál nagy a változás, ezúttal nincs kijelölve külön nemzetiségi szavazókör. 

21:00 Minden körzetben Fidesz vezetés

A legfrissebb adatok szerint mind a tíz egyéni választókerületben a Fidesz-KDNP delegáltja vezet. A 2-es, a 8-as és a 10-es körzetben, 100 százalékos a feldolgozottság, ott Laskovicsné Terzics Edit, dr. Skribanek Zoltán és Kuris István László győzött. A polgármesteri szavazáson Fülöp Róbert áll az élen. 

17:53 Még nem: 15,564 halasi

Finisébe érkezett az önkormányzati választás. A szavazókörök zárása közeleg, az utolsó előtti jelentés előtt, 17 órakor országosan, a jogosultak 42,69 százaléka élt állampolgári jogával. Kiskunhalason 7277 polgár gondolta úgy, hogy leadja szavazatait a jelöltekre. Ez 31,86 százalékos részvételi arányt jelent, viszont 15,564 halasi délután öt óráig nem kereste fel a 30 szavazókör valamelyikét. 

Szavaztak a polgármesterjelöltek

A kampány sokszor idegörlő hetei után vasárnap kissé lazíthatnak a polgármesterjelöltek, legalább is 19 óráig, amikor már az eredményekért izgulhatnak. Mindhárom aspiráns a délelőtt folyamán élt állampolgári jogával. Fülöp Róbert (Fidesz-KDNP) feleségével és kislányával a Szilády-gimnáziumban voksolt. Ő a családjával tölti ezt a vasárnapot. Rétfalvi Józsefné (Mindenki Magyarországa Mozgalom) a Kertvárosi-iskolában szavazott, ő a Németországban élő, orvosként dolgozó lányát várta haza ezen a vasárnapon. Szabadi István (Mi Hazánk Mozgalom) arról beszélt, korán kelt ezen a fontosa napon, estére pedig kiderül, hogy mennyire fogadták be választási üzeneteiket a polgárok. (A három jelölt szavazásáról 19.30 órakor kezdődő élő választási műsorunkban láthatnak tudósítását, 20 órától pedig mindhárman a vendégeink lesznek.)

15:41 Több mint egy negyede...

Négy órával a szavazás lezárása előtt közel 10 százalákkal kisebb a részvételi arány Kiskunhalason, mint országosan, ami 34,69 százalékot jelent. Városunkban az érintett polgárok 25,66 százaléka élt választójogával. Viszont több olyan szavazókör van, ahol meghaladja a 30 százalékos a megjelenési arány. A 3-as számú szavazókörben, a Nyúl ucában 31,59 százalékos, míg a 28-as szavazókörben, a Tinódi utcában 31,62 százalékos a részvételi arány a 15 órás adatok szerint

14:17 Aktív a vidék

Ha körbenézünk a környékbeli települések adatai között, akkor megállapítható, az ottani polgárok aktívabbak. Kisszálláson 25,07 százalékos, Pirtón 26,13 százalékos, Tompán 28,67 százalékos, míg Zsanán 35,08 százalékos a részvételi arány. A személyeskedésbe átmenő kampányfinis után Jánoshalmán 22,85 százalék a megjelenés. 

13:57 Tinódi utca: 26,79 százalék

Tizenkilenc olyan kiskunhalasi szavazókör van, ahol a részvételi arány meghaladja a városit. A percekkel ezelőtt közzétett új adatok arról árulkodnak, hogy még mindig alacsonyabb a halasi megjelenés, mint az országos és a megyei. Hazánk választásra jogosult polgárainak 26,6 százaléka élt eddig a lehetőséggel, Kiskunhalason ez 19,78 százalék. Kiemelkedően magas a részvételi arány a 28-as szavazókörben, a Tinódi utcában, ahol 172-en járultak az urnák elé, ez a jogosultak 26,79 százaléka. 

12:40 Kicsit lemaradtunk

Néhány perccel ezelőtt tette közzé a valasztas.hu a legújabb részvételi adatokat. E szerint városunk kissé lemaradt az országos és megyei számoktól. Magyarországon az első öt órában a jogosultak 18,25 százaléka szavazott már, ez az adat Bács-Kiskunban 17,23 százalék. Kiskunhalason a névjegyzék szerint 22841 szavazópolgár van, a 11 órás összegzés szerint 14,28 százalék élt eddig állampolgári jogával. A legaktívabb a hármas szavazókör, ahol már 20,66 százalék a megjelenési arány, míg a négyes szavazókörben ez a szám 7,74 százalék, amely a legkevesebb ebben a sorban.

10:05 Kevesebb mint hat százalék

Megérkeztek a legfrissebb adatok. E szerint országosan 7,2 százalékos a megjelentési arány, ez a mutató Bács-Kiskun megyében magasabb, 7,48 százalék. Ami Kiskunhalast illeti, a 9 órás jelentések szerint a jogosultak 5,7 százaléka nyilvánított véleményt a 30 helyi szavazókörben.

8:11 Százkilencven szavazat

Rendkívüli esemény nélkül, reggel 6 órakor rendben elkezdődött az önkormányzati és nemzetiségi választás KiskunhalasonA szavazatszámláló bizottságok megkezdték munkájukat, a legfrissebbek pedig már le is adták voksaikat. Városunkban tíz egyéni választókerületben, összesen 31 jelölt méreti meg magát. A polgármesteri székre hárman pályáznak. Közben megérkeztek az első adatot, amelyet a 7 órás részvételi arányokat mutatják. E szerint országosan 1,12 százalék a megjelenési arány, városunkban a jogosultak 0,83 százaléka jelent meg a szavazókörökben, ami 190 polgárt jelent.  A legtöbben a Kuruc téri óvodában (18 fő) voltak, míg a Lomb utcai óvodában 1 fő élt jogával.


Amit tudnunk kell

A szavazókörök október 13-án, vasárnap reggel 6 órakor nyitnak ki és este 7 óráig lesz lehetőség a voksok leadására. A szavazáshoz érvényes okmányokra lesz szükség. A választási értesítőt nem kötelező vinni, de ha ott van, az megkönnyítik a szavazatszámláló bizottság munkáját.

Az önkormányzati és polgármester választás mellett október 13-án lesz a nemzetiségi választás is. Ezen csak az vehet részt, aki előzetesen kérte felvételét a nemzetiségi névjegyzékbe. Halason továbbra is 30 szavazókör van. Most először a nemzetiségi voksokat is mindenki a lakóhelye szerinti szavazókörben adhatja le. Vannak olyan szavazókörök ahol emiatt több szavazófülkét is felállítottak.

A nemzetiségi szavazásnál fontos tudnivaló, hogy a voksok csak akkor lesznek érvényesek, ha le van zárva a boríték. A nemzetiségi választópolgárok a szavazókörökben is minden szükséges információt megkapnak. Az is változás, hogy a nemzetiségi voksokat nem a szavazókörökben fogják megszámolni, hanem a városházán a helyi választási bizottság.

Mozgóurnát még lehet igényelni a szavazás napján 12 óráig online, illetve meghatalmazott útján. Ezt a kérelmet már a szavazatszámláló bizottsághoz kell benyújtani és tartalmaznia kell a mozgóurna-igénylés okát, illetve a pontos címet Ha probléma merül fel a választáson, kérik, hogy jelezzék a szavazókörökben vagy a városházán a választási irodánál.

Mivel csak azok szavazhatnak, akik érvényes személyazonosításra alkalmas okmánnyal igazolni tudják magukat. A hétvégén országszerte rendkívüli nyitva tartás van a kormányablakokban, hogy minél többen élni tudjanak szavazati jogukkal.  Vasárnap 7 és 19 óra között a halasi és a tompai kormányablakok is a választópolgárok rendelkezésére állnak, így azok is el tudnak menni szavazni, akik az utolsó pillanatban veszik észre, hogy lejárt az okmányaik érvényessége.