Rácz László rektori különdíjas
Közélet

Rácz László rektori különdíjas

A kiskunhalasi kötődésű díjazott elismerése egy hosszabb folyamat, többéves munka és egy stabil koncepció eredménye. Rácz László kutatásai kifejezetten a sport és az innovatív technológiai megoldások ötvözésére irányulnak.

A díjjal olyan hallgatókat jutalmaznak, akik többször vettek már részt Tudományos Diákköri Konferencián (TDK), hosszú távra tervezik a tudományos és kutatómunkát. Rácz László hat alkalommal vett részt az intézményi TDK-n. Két alkalommal szerepelt az országos TDK-n, 2019-ben I. díjat szerzett a Testnevelés és Sporttudomány szekcióban.

- A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tanultam előbb villamosmérnökként, majd gazdaságinformatikusként. Még alapképzésem során kerültem kapcsolatba a Testnevelési Központ igazgatóhelyettesével, Bartha Zsolttal, ő vont be a diákköri konferenciákon való szereplésbe. Zsolt megszállott kézilabdás, akárcsak én, a segítségével és hallgatótársaimmal együtt építettünk fel egy erős kézilabdás hallgatói bázist az egyetemen, két csapattal szerepeltünk a budapesti egyetemi ligában. A TDK-kutatások alatt elsősorban a Testnevelési Központ biztosította számomra az intézményi hátteret. A tanulmányaim a különböző projektek során különösen kapóra jöttek: egyaránt ismerni kell hozzá a háttérben megbúvó műszaki megoldásokat (a mérnöki oldalról), illetve az információk feltárásának, bemutatásának lehetőségeit (a gazdaságinformatikai oldalról). Nem feltétlenül választható el élesen, hogy a tanulmányaim miatt tudok megoldani valamit, vagy az érdeklődési területemen felmerülő kihívások tanítanak meg egy új dologra – ez egy egymást gerjesztő folyamat, és nagy szerencsém volt, hogy találtam egy közeget arra, ahol a szakmám és a hobbim ilyen erősen kapcsolódhat egymáshoz. Időközben végeztem az egyetemen, így most közvetlen intézményi kötődés nélkül dolgozom az ötleteimen – nyilatkozta Rácz László a Halasmédiának.

Interjúnkat teljes terjedelmében a Halasi Tükör hetilap január 27-i számában olvashatják.

Indexfotó: Testnevelési Egyetem