Roma lányokat mentorálnak

Az a cél, hogy ne hagyják ott idő előtt az iskolát. Mentorok és szakemberek segítik a roma származású lányokat. Halason most 16-an vesznek részt a programban, de a város már a jövőre gondolva egy újabb pályázatot is beadott.


A fiatal roma származású lányok a foglalkozásokon olyan hasznos tanácsokat kapnak, amiket kamatoztatni tudnak majd az életükben. Az úgynevezett roma lányos program egy tavalyi sikeres pályázatból zajlik még most is. A legfőbb cél, hogy ezek a lányok ne hagyják ott idő előtt az iskolát. Például előfordul, hogy fiatal lányok terhesség miatt nem fejezik be a tanulmányaikat.

lanyok01

A programot szakértők és négy roma származású felsőfokú végzettséggel rendelkező mentor segíti. A csapat már összekovácsolódott, így a lányok valószínűleg a jövőben is számíthatnak mentoraikra. Most a legfontosabb célkitűzésük az, hogy jól sikerüljön a pártfogolt lányok pályaválasztása.


A programról eddig kedvezőek a tapasztalatok. A lányok sokat változtak az elmúlt időszakban – mondja Szűcs Csaba alpolgármester. A város bízik a folytatásban. A múlt héten beadtak egy újabb roma lányos pályázatot.

Szöveg-fotó: Fehér Erika