Somló-hegyi borok a klubban
Közélet

Somló-hegyi borok a klubban

A Halasi Borklub őszi első rendezvénye szeptember 24-én volt. A helyszínt ezúttal a Borfutár és kávézó adta, ahol Tornai Tamás borászt köszöntötték. A vendégelőadó a Somló-hegyet képviselte nedűivel.

A program házigazdája Bordás Zoltán és Séllyei András volt, akik az est során tizenegyféle borral kínálták a vendégeket. A nedűket Tornai Tamás hozta a Somló-hegyről. Beszélt a termőhelyről, a borászatról, általában a világról. - A Somló-hegy sík vidékből emelkedik ki. A Kis-Alföld déli nyúlványának egy jellegzetes pontja. Ez azt is jelenti, hogy a klimatikus állapotaink egy kicsit eltérnek a szokványostól. Váltóponton helyezkedik el – mondta a borász. – A Somló vulkanikus talajú hegy. A csapadékot jól meg tudja tartani. Nedves a talajszerkezete általában, stabil a hőmérséklete. El tudnak terjedni olyan mikroorganizmusok, amelyek a kőzetből az ásványt fel tudják tárni. Az így feltáruló ásvány az, ami a somlói borban megjelenik – tudtuk meg.

Tornai Tamás úgy fogalmazott, a mikroorganizmusok összetétele megadja a specialitást. Rámutatott, a megjelenő ásványok a bort gazdagítják. Nagyon jellegzetessé teszik és értékesebbé is, mint általában más borokat. - A  juhfark gazdagsága önmagában, színében is megmutatkozik. Nagyon széles skálát mutat meg. A mezeivirág-özöntől sok minden előfordul a borban. A juhfark ásványosságát azonban nem akarja elfedni valamilyen nagyon erőteljes illattal vagy ízzel – tájékoztatott Tornai Tamás.

A kiskunhalasi boresten tizenegy nedűt kóstolhattak a jelenlevők. A borlapon szerepelt Zenit, Olaszrizling. A prémium kategóriát a Juhfark és a Sauvignon Blanc képviselte. A topborok között volt Furmint, Hárslevelű és Juhfark. A sort kései szüretelésű szőlőből készült nedű zárta. Tornai Tamással készített interjúnkat a Halasi Tükör hetilap október 7-i számában olvashatják.