Szúnyogcsípések allergiás reakcióval
Közélet

Szúnyogcsípések allergiás reakcióval

A Sürgősségi Betegellátó Osztályra kellett mennie egy halasi hölgynek miután összemarták a szúnyogok. Sós Andrea bízik benne, hogy nem kapott el semmilyen rettegett trópusi fertőzést. A duplájára dagadt bokája már lelappadt, most reméli, hogy enyhülnek a tünetek.

Sós Andrea egy kerti partin vett részt, jó néhány szúnyogcsípést elszenvedett ez idő alatt. Otthon a kertben is van bőven a vérszívókból, így további csípések is érték. Másnap reggel azt vette észre, hogy bedagadtak a lábai, kezei, a csípések helye pedig bevörösödött, váladékozott. A kertváros közelében lévő kiskertben a panaszos édesapja időközben befogott egy olyan szúnyogszerű, ám attól nagyobb méretű rovart, amelyet eddig nem láttak a környéken. Andrea állapota egyre romlott, így azonnal a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházba vitték, ahol megfelelő orvosi ellátást kapott.

Sós Andrea a befogott rovarral

Dr. Egri Antal a Semmelweis Kórház osztályvezető főorvosa elmondta, a hirtelen ízületi duzzadás, a kiterjedt, tarjagos bőrpír, a légzési nehézség komoly allergiás megbetegedésre utal, ilyenkor célszerű azonnal orvosi segítséget kérni.

Dr. Egri Antal osztályvezető főorvos felnőtt fertőző/hepatológia

Dr. Ördögh Csaba a Semmelweis Kórház orvosigazgatója arra hívja fel a figyelmet, hogy az enyhébb, kisebb viszketéssel, duzzanattal járó csípések esetén elegendő egy otthoni ellátás. A gyógyszertárakban kapható szerek mindegyike megfelelő, gyors enyhülést hozhat. Az SBO-k így is leterheltek, így nem célszerű ezekkel az enyhe tünetekkel felkeresni a kórházat.

Dr. Ördögh Csaba orvosigazgató

A szakember szerint, ha a fejen történik a csípés, nagy duzzanat alakul ki, fulladást tapasztal a panaszos, akkor kell bemenni a sürgősségi osztályra. Figyelmeztető jel az is ha a végtagokban duzzanat jelentkezik, ilyenkor indokolt az sürgősségi betegellátás. Sós Andrea reméli, hogy nem valami trópusi betegségeket terjesztő új szúnyogfaj csípte meg, úgy gondolja esete kellően felhívhatja a figyelmet a szúnyogok irtására. Bízik benne, hogy a következő napok, hetek során tünetmentes lesz, és nem súlyosbodik az állapota.

Kiskunhalason, kedden volt szúnyogirtás, 300 hektáron permetezték le a vérszívókat egy speciális vegyszerrel. További részletek 19.00-kor a Híradóban.