Tokaji borok a klubban
Közélet

Tokaji borok a klubban

A Halasi Borklub idei utolsó programja december 12-én volt a Végh-kúriában. Ezúttal a Grand Tokaj képviseletében Áts Károly vezetésével került sor borkóstolóra.

Áts Károly szőlész-borász családból származik. Saját pincészete is van, hét éve kiérdemelte Az év bortermelője címet.

- Tokaj-hegyaljai vagyok, most is ott élek. A szőlőben nőttem fel, apámtól lestem el a fogásokat. Soha nem gondoltam más szakmára, soha nem érdekelt igazán más, csak a szőlő és a bor – olvasható Áts Károly honlapján. - Családi Pincészetünket 2012-ben alapítottuk. Területeink Mád meghatározó dűlőiben, a Szent Tamás, a Suba és a Birsalmás dűlőkben találhatók. A komoly hozamkorlátozással művelt tőkék termését tarcali pincénkben dolgozzuk fel.

A Grand Tokaj az UNESCO Világörökség része címet is viselő, történelmi Tokaj-hegyaljai borvidék legnagyobb pincészete. Tevékenysége elsősorban borkészítésre és értékesítésre, borkóstoltatásra, továbbá szőlőalapanyag-termelésre és felvásárlásra épül.

- A Grand Tokaj repertoárjából, Tokaj három fő fajtájából hoztam ízelítőt, bemutatva a Furmint, a Hársfa és a Sárgamuskotály borokat a száraztól a késői szüretelésűn keresztül egészen az aszúig – mondta.

A Halasi Borklub ötletgazdája Séllyei András. A kezdeményezés idén tavasszal valósult meg, és indultak el a programok.

- A tudattalanok bátorságával kezdtem hozzá, hogy szabadidőmet valami hasznosra fordítsam. Miután sokat dolgoztam a borszakmában, így a Magyar Borok Házában, a Villányi Borászat vezérigazgatójaként, arra gondoltam, Kiskunhalas is megérdemli, hogy megismerje a híres magyar borászokat. Ez az ötlet kivitelezésre került, találtam hozzá egy nagyon jó partnert Bordás Zoltán személyében.