Tudatosságra nevelnek
Közélet

Tudatosságra nevelnek

A Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címet kapta meg a mai napon a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Vári Szabó István Szakképző Iskolája és Kollégiuma. Ennek előfeltétele volt a felelős és biztonságos internet és média használata, kreatív és innovatív módszerek alkalmazásával, továbbá a fogyasztóvédelmi ismeretek átadása a diákoknak valamint a fogyasztóbarát vállalkozói szemlélet terjesztése, és a fogyasztói tudatosságra nevelés.

A Vári pályázott és nyert, így diákjaik a tanórák során sok új információval gazdagodhattak a fogyasztói társadalommal, a tudatos fogyasztással kapcsolatban. Az ünnepélyes címátadón Szabó Edina igazgató elmondta, a tudatosság beépült a tanmenetükbe, így a fiatalok felkészítése innentől már folyamatos. Legfőbb célja a tudatosságra nevelésnek, hogy a fiatalok a vásárlások során ismerjék a jogaikat, felismerjék az online kereskedelem veszélyeit, és jól gondolják meg minden egyes döntésüket, tegyék fel maguknak a kérdést, tényleg szükségem van erre?

Keszthelyi Nikoletta az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a tudatosság az élet minden területén ott kell, hogy legyen, így az iskolai nevelésnek, felvilágosításnak is nagy szerepe van. A szakember szerint a fiatalok a tanórákon sok hasznos információhoz juthatnak ezzel a területtel kapcsolatban. A helyettes államtitkár elmondta, örömmel látja vendégül a diákokat a minisztérium irányítása alatt álló két laborjukban, ahol a különböző, a fogyasztóvédelemmel és termékvizsgálatokkal kapcsolatos vizsgálatokat végzik a szakemberek.

Bányai Gábor országgyűlési képviselő úgy gondolja, annyi ajánlat, információ zúdul az emberekre, hogy tudatosan megálljt kell ennek parancsolni, csak azt kell megvenni, amire tényleg szükség van. A túlfogyasztás, a felhalmozás, a környezetszennyezés modern korunk egyik nagy problémája.

Papp Gyula a Szakképzési Centrum főigazgatója az ünnepségen elmondta, hamarosan Kiskunhalason, Kiskőrösön és Kiskunfélegyházán összesen 300 fát ültetnek majd a diákok, ezzel is felhívják a figyelmet a környezetvédelem és a tudatos fogyasztás fontosságára.