Új módszerek és kiemelt tehetséggondozás a Sziládyban
Közélet

Új módszerek és kiemelt tehetséggondozás a Sziládyban

A KRK Szilády Áron Gimnáziumban nyílt nap lesz november 23-án. A program reggel 8 órakor tájékoztatóval indul külön a diákoknak és külön a szülőknek. Ezt követően 9 órától lesznek nyitva az ajtók a tantermekben. A szaktanárok duplaórákat tartanak az érdeklődőknek. A nyílt nap résztvevői fél 11-től délig a sokoldalú iskolai élettel, és az itt folyó tehetséggondozással ismerkedhetnek meg közelebbről. Varga Judit igazgatóval az új módszerekről és az oktatás eredményességének növeléséről beszélgettünk.

- Miért 90 percesek a nyílt napon az órák? 
- Azért, mert a mindennapi gyakorlatot szeretnénk megmutatni, és szeptembertől nálunk minden óra 90 perces. Magyarországon nem elterjedt a duplaórás oktatás. Én egy dániai gimnáziumban találkoztam ezzel a módszerrel, és megtetszett. Az ottani pozitív tapasztalatokat átbeszélve úgy döntöttünk, hogy bevezetjük. Szerencsére a fenntartónk is támogatta, segítette az újítást. A tapasztalatok azt mutatják, hogy jó döntés volt! A duplázás miatt a diákoknak feleannyi tárgyra kell készülniük másnapra, és az iskolatáska is könnyebb lett. Csökkentette a napi pörgést, és elmélyültebb tanulást biztosít. Ez nyilván új működést és új módszereket is igényel, erre szakmai továbbképzésekkel felkészültünk. Sok digitális technikát használunk az oktatási tevékenységünk során. A diákoknak csoportfeladatokat adunk, így aktívan töltik az időt, nem passzív befogadással. A visszajelzések alapján a diákok a tananyag jelentős részét már az órákon elsajátítják. Otthon sokkal kevesebbet kell tanulniuk. Leckét elsősorban annak adunk, aki emelt óraszámban tanulja az adott tárgyat. 
- Milyen változások történtek a nyelvoktatás terén? 
- A 9. évfolyamon egy nyelvet tanítunk magas óraszámban. Szeretnénk, hogy év végére sikeres középfokú nyelvvizsgát tehessenek, és segítjük a felsőfokú nyelvvizsga megszerzését is. Így nagyobb az esély a két idegen nyelv elsajátítására. Így is hívjuk: első nyelv, második nyelv. A gyerekek saját igényük, tempójuk szerint tudnak haladni és órákat felvenni. 
- A duplaórák után is lesz még bemutató az iskolában. Mivel várják az érdeklődőket fél 11 és 12 óra között? 
- Bemutatjuk, hogy milyen sokszínűek vagyunk és hogy milyen lehetőségeket tudunk biztosítani a tehetséggondozásban. Lesz falmászás, robotika, természetbúvár szakkör és interaktív matematika bemutató óra, no és persze sport. Hosszú idő után újra erős a kézilabda nálunk. Új edzőink vannak. 
- Mire számíthatnak a kultúra iránt mélyebben érdeklődők? 
- Művészeti tagozatunkat folytatjuk: a foglalkozásokat Rácz-Fodor Katalin grafikus vezeti. A labor felett stúdiót alakítottunk ki, már ott folyik az oktatás. 
- Kik az új osztályfőnökök? 
- Az 5. a-ban Biró Emőke matematika, az 5.b-ben pedig Csengeri Kinga magyar-történelem szakos tanárnő, a 9. c-nek a humán tagozatos osztályban Lakó Eszter olasz-történelem szakos kolléganő, a 9.d reál osztályban pedig Tóbiás Zoltánné lesz az osztályfőnök. 

- Milyen eredményekre büszke iskolaigazgatóként? 
- A gimnázium átlaga évről-évre növekszik, az elmúlt tanévben 4,54 volt, ez igen magas, nagyon jó eredménnyel tanulnak diákjaink. A versenyeredményeinkre is büszke vagyok. OKTV-s döntősünk volt például biológiából, és matematikából is több helyről országos eredményeket hoztak tanulóink. De a sikerek palettája széles, iskolánk honlapján a Büszkeségeink menüben vezetjük diákjaink eredményeit. Úgy érzem, reál vonalon is nagyon erősek vagyunk. Ennek azért is nagyon örülök, mert iskolánk régen reál főgimnázium volt, és mi a hagyományainkra nagy hangsúlyt fektetünk. 
- Fontosnak tartják a partnerséget. Milyen külföldi kapcsolataik vannak? 
- Német, lengyel és francia gimnáziumokkal tartjuk a kapcsolatot.  Évek óta van francia lektorunk, és az ő volt gimnáziumával partneri kapcsolatot létesítettünk: velük közösen írtunk és nyertünk Erasmus KA2 pályázatot. Kölcsönösen meglátogatják a diákok egymás iskoláit és országait, illetve látogatást tesznek Brüsszelbe, az Unió központjába is. Jelenleg hat AFS-diákunk van, a világ különböző részeiből. Nemzetközi kapcsolatainkat a jövőben szeretnénk tovább bővíteni. 

(X)