Új táblák figyelmeztetnek a gyalogátkelőkre
Közélet

Új táblák figyelmeztetnek a gyalogátkelőkre

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közölte, hogy mintegy 4000 jelzőtáblát cserélnek le a következő években a gyalogátkelőknél. A szakemberek azt remélik, hogy ezek a jelzések még jobban figyelmeztetik majd az autósokat a zebrákon közlekedőkre.

A Magyar Közút közleményében azt írta, az utóbbi években jelentősen emelkedett a kijelölt gyalogos átkelőhelyeken történt gyalogos elütések száma. Míg 2014-ben 207, addig 2019-ben már 271 ilyen balesetet regisztráltak. Hat év alatt több mint 1500-an sérültek meg gyalogos átkelőhelyek környezetében, melyből 77 eset végződött halálos kimenetellel.

Ennek keretében két év alatt országosan mintegy 4000 gyalogos átkelőhely jelzőtáblát egészítenek ki fluor-neon sárga kerettel, melyek lényegesen jobb láthatóságot, észlelhetőséget biztosítanak, ezzel védve a gyalogosokat. Első lépésként idén nyár végéig, az iskolakezdésre 1000 táblát cseréltek ki a szakemberek országszerte - írják. Már Kiskunhalason is láthatóak az új táblák, amelyeket az elmúlt napokban helyeztek ki.