Újra kertészkednek az ovisok
Közélet

Újra kertészkednek az ovisok

A koronavírus veszély és az óvodák zárva tartása miatt tavasszal nem kerültek újabb növények az ágyásokba, ám most már folytatódhat Halason az óvodai kiskert program. A Halas és Környéke Gazdakör tagjai rendszeresen ellátogatnak az óvodákba, hogy a gyerekekkel megkedveltessék a kertészkedést. Az Ady Endre utcai óvoda nagycsoportosai már a búza aratására készülnek.

Ahogy visszamentek a gyerekek Halason az Ady Endre utcai óvodába megnézték, hogy mennyit nőttek a növények a kiskertekben, amíg ők otthon voltak a járványveszély miatt. Örömmel mérték le, hogy milyen magas lett a búza, szinte már el sem érik a tetejét. – Valóban szépen megnőtt az ovisok búzája, a szántóföldeken nem ilyen szépek a növények – mondta Csanádi Lajos a Halas és Környéke Gazdakör elnöke. - Már váruk mi is, hogy újra lehessen kertészkedni az óvodákban. A következő alkalommal, amikor jövünk, valószínűleg betakarítjuk a termést, lisztté őröljük, és minden ovisnak elkészülhet a saját cipója – fűzte hozzá.

15 halasi és környékbeli óvoda vesz részt a programban. A cél az, hogy a kisgyermekekkel megkedveltessék a kertészkedést. Minden évben a nagycsoportosok vesznek részt a programban, minden gyereknek van egy kis parcellája, ahol a saját növényét nevelheti.

A gazdakör tagjai pedig vetőmaggal, tanácsokkal látják el őket. Több kisgyermek már otthon is nevel növényeket az óvodai tapasztalatok alapján.  Egy hasonló programot szeretnének elindítani az iskolákban is, amit az Agrárminisztérium is szorgalmaz.