Ünnepi délelőtt kenyéráldással, cipósütéssel
Közélet

Ünnepi délelőtt kenyéráldással, cipósütéssel

Az államalapításra, Szent István Királyra és az új kenyérre emlékezik ma az egész ország és a magyarság. Kiskunhalason délelőtt 10 órakor, az Országzászló emlékműnél kezdődtek az ünnepi programok a Halasi Média és Kultúra kft. szervezésében. A délelőtt folyamán cipósütés, kenyéráldás és egy erre az alkalomra készült népmesés, népzenés műsor várt az érdeklődőkre.

Augusztus 20-án, a kora délelőtti nagy meleg ellenére is sokan jelentek meg az ünnep nyitó eseményén, a zászlófelvonáson az Országzászló emlékműnél. A nemzeti lobogó felvonásánál a Halasi Lovasbandérium tagjai és a Halas Concert Band közreműködtek.

A zászlófelvonást követően az ünneplők átsétáltak a Végh-kúriába. Már több éves hagyomány, hogy ezen a helyszínen zajlanak a kenyérrel kapcsolatos események. A Végh-kúriában sok gyerek is együtt ünnepelt szüleivel, nagyszüleivel, hiszen családias programmal készültek a szervezők. A gyerekek először színes papírforgókat készítettek Kovács Ibolya vezetésével.

Három halasi kötődésű népdalénekes: Ábrahám Nóra, Bakó Katalin és Krámli Kinga különleges műsorral készültek erre az alkalomra. Az új kenyér ünnepéhez kapcsolódva egy történetet adtak elő a Mese a kenyérről címmel. A mesében a gyerekek is aktívan közreműködhettek válaszaikkal.

A délelőtt legünnepélyesebb pillanata volt az új kenyér megszentelése, illetve. megáldása a Végh-kúria pajtájában.  A katolikus egyház részéről Csorba Dávid iskolalelkész, káplán vett részt az eseményen, a református egyház részéről Édes Árpád elnök-lelkész, az evangélikus egyház képviseletében Honti Irén lelkész, a baptista egyház részéről Friebert Tibor lelkész, illetve Raáb András  a Kiskunhalasi Izraelita Hitközség elnöke osztotta meg ünnepi gondolatait a kenyérről, az összetartozásról, az államról, és a hagyományokról.

Az ünnepi asztalra kerülő új kenyeret a Végh-kúria udvarában nemrég elkészült kemencében sütötték. Ez volt a legelső kenyér, ami itt kisült, de a délelőtt folyamán több cipó követte. Bús József és a Hazatalálás Baráti Kör tagjainak irányításával mindenki megformázhatta a saját cipóját, ami a sütés után nemzeti színű szalagot kapott, de akár el is lehetett fogyasztani a frissen sült cipókat.

Az ünnepi délelőtt zárásaként ismét a népdalénekes hölgyek következtek, Abrahám Nóra, Bakó Katalin és Krámli Kinga, de most zenészek is csatlakoznak hozzájuk a Mese a borról című összeállításra.

Augusztus 20-án a délutáni helyszín már főtér. Itt a gyermekjátékok már elkezdődnek és kinyitnak a vendéglátósok is. A koncertek sorát háromnegyed 4-kor a Brandy zenekar nyitja, majd a Tremolo és a Légy a kaktuszban gondoskodik a zenéről. 20 órától a Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület tart bemutatót. A tűzijáték 21 órakor kezdődik. Majd fél 10-től Péterfy Bori és a Love Band lép színpadra. A programot a T-band koncertje zárja.