Végső búcsú Dr. Kastyják Jánostól
Közélet

Végső búcsú Dr. Kastyják Jánostól

Ma kísérték utolsó útjára Dr. Kastyják Jánost, Kiskunhalas volt rendőrkapitányát. Az új református temetőben vettek tőle búcsút családtagjai, barátai, tisztelői. Dr. Kastyják János a rendőri pályát követően sikeres ügyvédként dolgozott, alapító tagja volt több halasi civil szervezetnek támogatta a sportot, valamint állandó kezdeményezője volt a Semmelweis Kórház és az ott ápolt betegek javát, gyógyulását szolgáló alapítványi kezdeményezésnek is.

A temetési szertartás előtt, 12 és 14 óra között volt lehetősége a tisztelőknek, barátoknak, ismerősöknek, munkatársaknak, hogy elbúcsúzzanak dr. Kastyják Jánostól az új református temető ravatalozójánál

Dr. Kastyják János örök nyugalomra helyezése szűk családi körben történt. A hozzátartozók kérése az volt, hogy az érvényben lévő járványügyi rendelkezések figyelembe vétele mellett vegyenek búcsút szeretett halottjuktól.

A 67 éves korában elhunyt dr. Kastyják Jánostól, Kiskunhalas volt rendőrkapitányától Barabás László az alábbi gondolatokkal búcsúzott el az utolsó út megtétele előtt.

Ravatalod előtt állva úgy érzem, hogy szürreális valóságba kerültem. 26 nappal ezelőtt még együtt ebédeltünk egy kecskeméti csárdában, ahol Te jókedvűen, Rád jellemző vidám hangulatban ecsetelted a pillanatnyi egészségi állapotodat, tervezted a jövő nyári pingpong meccsünket a győzelmed reményében vetett mérhetetlen optimizmusoddal, a balatonlellei közös hétvégénket, miközben megmérted a vércukrod és beadtad karodba az inzulint, majd elfogyasztottál 2 tányér halászlét Kati óvó intelmei ellenére.  Az itt álló és Tőled búcsúzó barátok tudjuk, hogy ez voltál Te, ez volt Dr. Kastyják János, aki a bajban mindég a kivezető fényt kereste és a súlyos gondokat is a maga intelligenciájával és egyedi humorával oldotta meg. 

1975-ben, amikor dolgozni kezdtem a főkapitányságon, első ember voltál, aki megfogta a kezem, tanított a szakma fortélyaira, segített az első lépések megtételében.  Imponáló nyitott őszinteséged, szakmai kvalitásod rövid időn belül kapcsolatunkat szoros barátsággá érlelte és ez a barátság 45 évig kísérte életünket. KÖSZÖNÖM NEKED!

Nehéz elfogadni a tényt, hogy a vitalitással, energiával, élni akarással vibráló Jani nincs már közöttünk nem vagy már velünk.  Elfeledni Téged nem lehet, csak megtanulni élni nélküled. Csak az hal meg, kit felednek, örökké él kit igazán szeretnek. Barátom Te örökéletű maradsz.

Életed utolsó 2 évében keményen küzdöttél, de már nem lehet, most öleljen át a csend és a szeretet. Hiszem azt, hogy mi még találkozunk valahol fent a végtelen messzeségben, bízok benne, hogy a mennyben- mondta az elhunyt barátja.

A sírhelynél Dr. Vaslóczki Ferenc Kiskunhalas rendőrkapitánya idézte fel Dr. Kastyják János szerteágazó munkásságát, a közösségért végzett példás tevékenységét.


Nehéz helyzetben van a kapitányságvezető, hiszen rendkívüli körülmények között kell végső búcsút vennie egy rendkívüli embertől, a nagy elődtől, akitől sokkal többen szerettek volna elköszönni, mint amennyien itt személyesen megjelenhettek.A búcsú mindig nehéz, de nekem különösen is az, mert késői utódaként magam is sokat merítettem a Kapitány úr által vallott és kimunkált értékekből.

Azt hiszem a körülményekre figyelemmel különösen is fontos, hogy újra és újra felidézzük és ismételten megosszuk egymással azokat az emlékeket és közös sikereket, amelyek Vele összekötnek bennünket, hiszen így velünk és bennünk él tovább.

Feltettem a kérdést, mit üzen a XXI. század rendőrének Dr. Kastyják János kapitányságvezető életműve, aki egy személyben volt elismert rendőri vezető, felkészült jogi szakember, sikeres vállalkozó, és Kiskunhalas Városát odaadóan szolgáló polgár.

Számomra és számunkra, volt bajtársai számára az Ő életének üzenete, munkásságának lényege a tudás, a megújulás és a szolgálat, mellyel hiszem, hogy messze kortársai előtt járt!  Azt gondolom szellemiségének örököseiként felelősségünk, hogy képviseljük és tovább vigyük örökségét.

A negyedszázados rendőri pályafutása példát adott egy változó korban! Példa volt mindig naprakész tudásával, rugalmasságával, elérhetőségével és segítőkészségével, hiszen az állomány bármely tagja bármikor, bizalommal fordulhatott hozzá és példát adott abban is, hogy hogyan kell együttműködnie egy modern rendészeti szervnek az általa szolgált közösséggel.

Tisztelt Gyászoló közösség!

Hiszem, hogy életünket nem a hossza, hanem a megtermett gyümölcsei teszik értékessé.

Az, aki nem ismeri fel az élet értelmét, a létezés célját, az alkotás örömét, földi élete bármilyen hosszú is legyen, örökkévaló értékekben, maradandó tartalomban keveset mondhat magáénak.

S az is igaz, hogy a szép, tartalmas, termékeny élet a legjobb felkészülés a halálra. A halált kegyetlennek tartjuk, de a legnagyobb ösztönzőnk arra, hogy maradandót alkossunk, hogy ne tűnjünk el nyomtalanul.

Távozó bajtársunk élete azt igazolja, hogy nem önmagának élt. Minden törekvése arra irányult, hogy hasznára, javára legyen övéinek. Ezért küzdött lankadatlanul, példát állítva elénk-zárta gondolatait a kapitányságvezető.

Dr. Kastyják Jánost a Bács Kiskun Megyei Rendőrfőkapitányság és a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság saját halottjának tekinti. A volt kapitányt szirénaszóval búcsúztatták el a díszőrséget álló rendőrök.